Capital.ba

Trivić: Odluka Vlade o minimalcu nezakonita i populizam

19.05.2022. / 16:12

​BANJALUKA – Smatramo da je odluka Vlade RS o povećanju minimalca na 650 maraka pritivzakonita jer zakon kaže da se to razmatra jednom godišnje, a, osim toga, nije joj prethodnila nikakva analiza, rekao je Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS.

plata

Izvor: Nezavisne novine

“Sa druge strane, sva ova priča oko rasta plata je pokušaj da se utiče na način raspodjele u preduzećima, što će vrlo negativno se odraziti na neka preduzeća, tako da je Vlada RS preuzela odgovornost na sebe i za negativne posljedice ovakvih odluka”, rekao je Trivić.

Prema njegovim riječima, Sindikat je “preko Inspektorata izvršio pritisak na mnoge poslodavce”, na način da su tu i isplata prevoza i toplog obroka.

“Tako da najniža plata nije ono što neko prima u ovom momentu, već ona prelazi 800 ili 850 maraka”, naglasio je Trivić.

Dodao je da sve što se trenutno priča u javnom prostoru u vezi sa platama predstavlja jedan vid populizma.

“I mislim da smo prešli granicu dobrog ukusa u smislu razgovora o platama. O platama u svijetu niko u javnom prostoru ne priča, a mi smo došli u situaciju da pojedinci, Sindikat i slično hoće da utiču na to kolika će biti plata, koliko će biti razlika između plata jednih i drugih. Dobijamo situaciju da pokušavamo vratiti socijalizam u današnja preduzeća, što je apsolutno nemoguće”, rekao je Trivić. Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Trivić: Odluka Vlade o minimalcu nezakonita i populizam

    1. penzioner

      Davide ti ne razumiješ problem. Doprinosi na plate su 62% prvo se to mora smanjiti a to vlada neće da uradi zato što svi oni imaju svoje privatne firme

      • David

        Naravno da treba doprinose smanjiti,ali bez dobrog radnika nema ni profita firme. Od raznih poreza samo birokratija profitira.Ja sam radio u pekari koja dnevno proda preko 8000 hljebova,stotine kifli,desetine kilograma pite i raznih peciva. Moje radno vrijeme je bilo po 12 – 13h,a moja plata u koverti 700KM. Dobiješ 1 dan u sedmici slobodan za kojeg se ne možeš ni odmoriti.
        Gazda se žali da ne može naći radnika,pa za tu platu i radno vrijeme neće ni migranti raditi. Naravno njemu je trošak zaposliti nove radnike,ali nije mu trošak kupovati apartmane po Crnoj Gori.

    2. Romeo

      U Njemačkoj je minimalna bruto satnica definisana zakonom i iznosi 10 EUR i to je javna informacija i niko zbog toga ne tvrdi da je Njemačka socijalisticka država. Izgleda da ovog Trivica zulja minimalac jer ima dosta radnika na minimalcu u Manji pa se boji da ce radnicima morati dati vise para.

    3. David

      Veliki broj kompanija obrće godišnju neto dobit nekoliko miliona KM,a radnike drže na minimalcu od 550 – 610KM.
      Zar je toliko veliko za preduzetnike povećati platu za 100KM,a zaradiš više od milion ?

      • sis cevap

        vidis li ti broj malih firmi koje ce se zatvoriti, sa 2-4 radnika? ili samo razmisljas o onima od preko 200 radnika ? ovo nije nikako dobro za male

    4. Milisav

      I u Njemačkoj je zakonom definisana minimalna bruto satnica i zna se da je to 10 EUR i to je javna informacija, pa niko Njemačke ne naziva socijalistickom zemljom. Izgleda da ovaj Trivic ima u Manji najviše radnika na minimalnu pa ga ovo svrbi jer ce morati vise para da da radnicima.

    5. Pero

      Radnici iz Indije i Bangladeša, koje si angažovao, su zakoniti? I ona trafo stanica koju si trebao izgraditi je zakonita?