Capital.ba

“Arselor Mitalu” koncesija za eksploataciju tri miliona tona rude

17.05.2022. / 15:55

BANJALUKA – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić danas je u Banjaluci potpisao ugovor sa generalnim direktorom preduzeća “Arselor Mital” Mladenom Jelačom o koncesiji za eksploataciju tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu “Ciganuša-Škorac” u LJubiji, u opštini Oštra Luka, što će omogućiti dalju proizvodnju ove rude.

FOTO: Srna

Ministar je u ime Vlade sa Jelačom potpisao i ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena krečnjaka na ležištu “Drenovača” kod Prijedora.

Đokić je istakao da je dogovoren i način raspodjele preostalog dijela dobiti od 35 miliona KM, ističući da će 49 odsto dobiti pripasti Republici Srpskoj u narednih 15 dana.

Đokić očekuje da će se do jeseni moći stvoriti tehnički preduslovi za aktiviranje proizvodnje rudnika, ističući da procijenjena vrijednost, prema studiji, za aktiviranje proizvodnje u LJubiji iznosi više od sedam miliona KM, te da će biti zaposleno oko 200 novih radnika.

On je novinarima objasnio da su resorno ministarstvo, Vlada Republike Srpske i kompanija “Arselor Mital” učinili ogromne napore da se obnovi proizvodnja na području LJubije, koja će dati očekivane rezultate i zadovoljiti interese ove kompanije i Vlade.

Rudarska proizvodnja se, kaže, do sada odvijala na području Omarske, gdje je ležište u velikoj mjeri eksploatisano i procjenjuje se da se na tom području još pet do šest godina može vršiti proizvodnja na ovom nivou, nakon čega bi bilo zatvoreno, a rudarska proizvodnja u Prijedoru zaustavljena.

“Mi smo sada pronašli način da se uđe u postupak obnavljanja, odnosno vraćanja proizvodnje željezne rude na područje LJubije i ugovor koji smo potpisali je garancija da će se to i desiti”, istakao je Đokić.

On je naveo da će doći do povećanja ukupnog obima proizvodnje, te da će se samim tim uvećati vrijednost koncesione naknade, te doći do rasta cijene željezne rude u odnosu na trenutnu.

Đokić je istakao da Vlada Republike Srpske namjerava da poboljša poslovanje preduzeća Rudnika željezne rude “LJubija” kako bi bilo još bolji partner “Arselor Mitalu” u budućnosti.

“Značajno je i to da ćemo se u narednom periodu usmjeriti i na područje Vidrenjaka, ležišta u širem području LJubije. Nadamo se da će istraživanje biti pozitivno i da ćemo otvoriti i ležište ove rude koje će ukupno zadovoljiti preradu u Željezari `Zenica`, u kojoj će biti sačuvana radna mjesta”, rekao je Đokić.

Generalni direktor “Arselor Mital” iz Luksemburga Vus Banduš izjavio je novinarima da je potpisivanje ovog ugovora od velikog značaja, istakavši da se približava kraj rezervi željezne rude u Omarskoj, zbog čega je ovaj ugovor ključni momenat da se nastavi rudarenje.

“Karbonatna ruda u LJubiji je vrlo niskog kvaliteta, ali se ona može miješati sa rudom iz Omarske da bismo premostili period i da dođemo do proizvodnje na Vidrenjaku”, pojasnio je Banduš.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su predstavnici kompanije, direktor preduzeća Rudnici željezne rude “LJubija” iz Prijedora i generalni direktor zeničke željezare. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!