Capital.ba

Raste upotreba industrijskog softvera na IT tržištu

17.05.2022. / 15:13

​BANJALUKA – Industrijski softver pronalazi sve veću upotrebu na globalnom IT tržištu. Sinergetske komponente u dijelu infastrukture, sigurnosti, prostora “u oblaku” na raspolaganju su većini kompanija i evidentan je sve veći broj krajnjih korisnika.

Piše: Srđan Bjelić, rukovodilac Sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel Banjaluka

Pametni telefoni

Foto: Capital.ba

Ko su glavni igrači na tržištu?

Microsoft, SAP, Siemens, Amazon, Oracle, Synopsys, IBM, ABB, Candence Design Systems i drugi.

Krenimo redom, prošla godina donosi nam vodeću poziciju Microsofta u odnosu na prvoplasirani SAP u domenu industrijskog softvera prema cjelokupnom prihodu kako navodi iot-analytics.com.

Ovoj činjenici doprinosi prije svega alati Microsoft Dynamics i Azure. Od četrnaest analiziranih kategorija, Microsoft je pripalo šest liderskih pozicija kao što je cyberbezbjednost, infrastruktura i usluge „u oblaku“, podaci i analitika, usluga na terenu, virutelizacija i IIOT platforme.

Što se tiče SAP-a, već prepoznatljivi ERP, SCM, HT i CRM izvedbe, tako od četrnaest analiziranih kategorija, liderska pozicija odlazi na upravljanje imovinom preduzeća, životnim ciklusom proizvoda, usluga na terenu, upravljanje proizvodnim operacijama i lancem nabavke.

Oracle u svom prepoznatljivom liderskom segmentu, pojavljuje se kroz ERP i SCM sisteme.

Više od osam godina, Oracle nudi SaaS (Software as a service) rješenja, što je omogućilo širu dostupnost i fleksibilniji način realizacije servisa.

Siemens je skoro krenuo u ponudu softvera kao usluge, a kao lider se pojavljuje u šest obuhvata, automatizacija el. dizajna, CAD, upravljanje mašinom, životnim ciklusom proizvoda, priizvodnim operacijama, te IIOT platforme.

Synopys u industriji čipova, zauzima lidersku poziciju EDA segmenta. IBM veliki dio isporuke zasniva na rješenjima u vezi imovine preduzeća, WebShare i sigurnosti, djeluje i kroz specijalizovane kompaniju „Kyndryl“ koja se bavi infrastrukturalnim poslovanjem.

Top 10 kompanija u 2021. godini, prema izvoru iot-analytics.com.

Procjenjuje se da će u periodu od pet godina, tržište i potrebe industrijskog softvrera biti udvostručene u odnosu na tržište OT hardwera.

Srđan Bjelić je rukovodilac sektora za prodaju poslovnih rješenja u kompaniji Mtel a.d. Banjaluka. Učestvovao je u realizaciji i implementaciji više stotina telekomunikacionih i ICT projekata u privatnom i javnom sektoru BIH. Autor je prve mobilne aplikacije “Nikolaj” za pretragu svetinja SPC na području zemalja bivše Jugoslavije.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!