Capital.ba

Rusi će umjesto Renoa proizvoditi Moskvič

17.05.2022. / 13:55

MOSKVA – U moskovskoj fabrici “Reno Rusija”, koja je poslije povlačenja francuske grupacije prešla u vlasništvo grada Moskve, proizvodiće se putnička vozila marke “Moskvič”, nekada čuvenog sovjetskog brenda.

Moskvič Rusija automobil

FOTO: Agencije

Ovo je potvrdio moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanjin koji je rekao da će u prvoj fazi organizovana proizvodnja klasičnih automobila koji imaju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, a u budućnosti i električnih automobila.

“Potrudićemo se da sačuvamo veći dio kolektiva koji radi u fabrici. Glavni tehnološki partner moskovske fabrike automobila “Moskvič” bit će KAMAZ, rekao je Sobjanjin, prenosi Tanjug.

Prethodno je Ministarstvo trgovine Rusije objavilo o da ruske dionice u grupi “Reno” prelaze u vlasništvo države i moskovske gradske uprave.

Servis automobila marke “Reno” u Rusiji će obavljati “AvtoVAZ” koji će nastaviti proizvodnju cjelokupne linije automobila “Lada” u svojim pogonima.

“AvtoVAZ” proizvodi automobile i autodijelove za dva brenda – “Lada” i “Reno”, u pogonima u Toljatiju i Iževsku. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!