Capital.ba

Gorenje najveći izvoznik u Sloveniji, slijede ga Lek i Krka

16.05.2022. / 15:38

LJUBLJANA – Nakon niza godina promijenila se lista najvećih izvoznika koju priprema list Delo – Gorenje je prestiglo Krku i Lek s ostvarenih 1,97 milijardi evra izvoza.

gorenje

Foto: Agencije

Poslovanje je lani bilo različito zavisno o industriji, ali uopšteno kompanije su iskoristile rast ekonomije nakon pandemije covid-19, navode novine u današnjoj publikaciji.

Proizvođač bijele tehnike Gorenje u 2021. godini izvezao je proizvoda u vrijednosti od 1,97 milijardi evra, a rekordna godina, prema navodima kompanije vezana je i za specifične uslove.

Godina 2020. bila je prva očita godina s katastrofalnim padom narudžbi, a 2021. godine narudžbe u segmentu bijele tehnike su strahovito porasle. Nijedna od ovih godina nije bila normalna. Komponente, logistika, još uvijek poremećeni lanci snabdijevanja, geopolitička previranja.

Na drugom i trećem mjestu su farmaceutske kompanije Lek i Krka s izvozom od 1,59 odnosno 1,47 milijardi evra.

Više od milijardu evra u stranoj prodaji ostvario je i novomeški proizvođač automobila Revoz (1,18 milijardi).

Prvih pet zaokružuje grupacija Sij (820,4 miliona evra), a potom slijede Impol grupa (800,5 miliona evra), Adria Mobil (537,8 miliona evra), BSH kućanski aparati (535,3 miliona evra), Kolektor grupa (351,3 miliona evra) i Mahle Electric Drives Slovenia (324,5 miliona evra). Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!