Capital.ba

Šajić obrnuo 7,3 miliona, “Stara Ada” povećala dobit za 16 puta

16.05.2022. / 13:39

BANJALUKA – Iza banjalučkih ugostitelja je fenomenalna 2021. godina u kojoj su “podebljali” pazare i značajno uvećali dobit u odnosu na pandemijsku 2020. godinu, pokazuju njihovi finansijski izvještaji. 

inflacije

Titulu najvećeg ugostitelja u gradu na Vrbasu potvrdio je Dalibor Šajić, aktuelni predsjednik Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske (HORECA).

On je u svojim lokalima za godinu dana pokupio pazare teške 7,3 miliona maraka,  a kada je platio radnike, dobavljače, režije i poreze ostalo mu je oko 1,6 miliona čiste dobiti, pokazuje analiza portala CAPITAL.

Male stanice, veliko bogatstvo

Ugostiteljski objekti “Mala stanica” okosnica su Šajićevog biznisa, kojima je podigao ugostiteljstvo u Banjaluci za nekoliko stepenica i postavio nove standarde.

U njima se prošle godine pojelo i popilo 4,8 miliona maraka, a sve je to poslužilo 97 zaposlenih radnika.

Iz tog posla njemu je pripalo 1,1 miliona KM dobiti što je više nego duplo u odnosu na pandemijsku 2020. godinu kada je prijavio dobit od 500.000 kM.

Dobro je radio i njegov restoran “Kazamat”. Sa 36 radnika su ostvareni prihodi od 2,1 miliona KM i dobit od 385.527 KM, koja je skoro sedam puta veća nego godinu dana ranije.

Pozitivno su poslovali i Šajićevi lokali “Cinecitta” i “K.S.E.T.”. Ukupni prihodi su nešto preko 400.000 maraka, a dobit nepunih 71.000 KM. Sve je to ostvareno sa samo pet zaposlenih radnika.

Da podjetimo, Šajić pored Banjaluke ima biznis i u Novom Sadu, gdje je prije nekoliko godina otvorio restoran “Kod Brke”.

Radović 16 puta uvećao dobit “Stare Ade”

Restoran “Stara Ada”, Milana Radovića radio je u 2021. godini punom parom.

Ostvareni su prihodi od 3,7 miliona KM, što je 50 odsto bolje nego 2020. godine, dok je dobit povećana za čak 16 puta i iznosi 473.895 KM.

Suši i jagnjetina

Sve ozbiljniju poziciju u ugostiteljstvu zauzima i Gorica Dodik sa svojim restoranima “Agape”.

Ona je Srpskoj prijavila godišnji promet od 2,4 miliona KM, koji je u odnosu na 2020. godinu bio veći za 900.000 maraka.

Njoj i njenoj snahi Ivani, koja je suvlasnik restorana, ostalo je da podijele 158.474 KM dobiti.

I stolovi u restoranu “My Way”, Mladena Miškovića takođe su bili bolje popunjeni u prošloj, nego u 2020. godini.

Sa njih je naplaćeno 1,54 miliona maraka od čega je vlasniku pripalo 517.136 KM.

To je značajno bolje nego pretprošle godine kada je sa 16 radnika promet bio 1,2 miliona, a dobit 363.897 KM.

Rasla je posjeta i restoranu “Le Coq”, Gorana Kurtinovića. Prijavljeni su prihodi od 1,5 miliona maraka (1,2 miliona u 2020. godini) i dobit od 60.000 KM koja je za 2,3 puta veća nego u uporednom periodu.

 Za brojne lokale i ugostiteljske objekte među kojima su „Balkon“, „Kajak Terasa, „Bizzarre Diverse bar“ i „Jova bar“ podaci o poslovanju za sada nisu dostupni.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Šajić obrnuo 7,3 miliona, “Stara Ada” povećala dobit za 16 puta

    1. Laganica

      A.plata kod šajića,50% u kesu a ⁵% na račun,toliko o porezima,….inspektori sviraju samo po bijedi …a kod šajica samo po kovertu ,laganica

    2. Inspektor

      Svaka čast.Za svaki respekt. Ovi što negoduju i prigovaraju stalno nešto i što se prave pametni,neka već jednom pokrenu neki vlastiti biznis,pa makar to bio i kiosk. Pa ljudi vidite li vi koliki se prometi ostvaruju,a kolika je u stvari dobit na kraju. Treba poslodavac poplaćati te sve silne obaveze i fiskalne i parafiskalne…Imao prometa ili ne,sve obaveze moraš PLATITI.Misli svako da je gazda biti lako. MALO MORGEN.

      • Goran

        Da li stvarno moraju platiti obaveze i ovi koji su bliski sa strankom na vlasti? Inspektori prema njima imaju jednak pristup kao i prema ostalima?