Capital.ba

Panična kupovina nekretnina u Srbiji: U prvom kvartalu potrošili 1,6 milijardi evra

16.05.2022. / 10:05

BEOGRAD – Prema izvještaju Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Srbije za prvi kvartal 2022. godine, obim novca u prometu na tržištu nekretnina uvećan je za 22,2 odsto međugodišnje, na 1,6 milijardu evra.

stanogradnja

Najviše se prave i prodaju stambene nekretnine u Beogradu u kojem maksimalna cijena po kvadratu prevazilazi vrijednosti u ponudi drugih glavnih gradova razvijenih država Evropske unije. Ovaj trend je preslikan i kada je u pitanju izdavanje stambenih i komercijalnih nekretnina.

Pitanje na koje mnogi pokušavaju da nađu pravi odgovor je – šta u ovom trenutku podstiče tamošnje tržište nekretnina, kada cijene materijala, a samim tim i novogradnje bilježe snažan rast, a kriza u Ukrajini donosi prijetnju spoljne inflacije?

“Situacija na tržištu u posljednje vrijeme nije dobra, jer narod nesrazmjerno kupuje nekretnine. To se zove panična kupovina, kada se troši novac iz stare štednje, takozvane “slamarice” i to po često nerealno visokim cijenama. To u velikoj mjeri rade naši ljudi koji žive i rade u inostranstvu, a sa ciljem da ne bi obezvrijedili svoj novac u trenucima krize. S druge strane, rekao bih da zaista bogati kupci u ovom trenutku miruju, ne reaguju panično i ne kupuju na veliko”, rekao je vlasnik i direktor agencije Overmax iz Beograda, Branislav Glođović.

On kaže da su posljednje dvije godine najisplativija ulaganja u Beogradu.

“Glavni grad je već dugo država u državi. S druge strane, može se reći da izgradnja, prodaja i zakup magacina stvarno cvjetaju posljednih nekoliko godina, dok je skok velikih investicija stranaca doveo do naglog rasta tražnje za kancelarijskim prostorom, što se ponovo jasno vidi na tržištu, nakon usporavanja tokom vrhunca pandemije”, napominje Glođović.

Cijene materijala skaču, potražnja je postala veća od ponude, a prirodna tržišna reakcija je novi rast cijena.

Kada je riječ o ponašanju klijenata iz Rusije i Ukrajine, prema Glođovićevim saznanjima, oni nesu zainteresovani za kupovinu, ali i te kako jesu za uzimanje nekretnina u zakup. Ta pojačana tražnja ne bi trebalo da bude dugog vijeka, smatra on. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!