Capital.ba

Indija: Otvorena mogućnost izvoza žita u ugrožene države

15.05.2022. / 13:13

NJU DELHI – Indija je danas saopštila da će ostaviti otvorenu mogućnost izvoza žita u zemlje ugrožene nestašicom hrane, uprkos ranije objavljenoj zabrani.

izvoz pšenice

Foto: Pixabay

Indijski ministar trgovine B.V.R. Subrahmanjan rekao je da će administracija do jula dozvoliti privatnim kompanijama da ispune ranije preuzete obaveze za izvoz gotovo 4,3 miliona tona žita.

Indija je do aprila izvezla milion tona žita, koje uglavnom izvozi u susjedni Bangladeš, Nepal i Šri Lanku.

Iz indijskog Direktorata za stranu trgovinu juče je saopšteno da je zabranjen izvoz žita i da ta mjera odmah stupa na snagu.

U saopštenju je navedeno da rast cijena žita na globalnim nivou ugrožava bezbjednost kada je riječ o hrani u Indiji i susjednim državama.

Od početka godine, cijene žita na globalnom nivou porasle su za više od 40 godina.

Žetva je u Indiji ugrožena usljed talasa rekordno visoke temperature.

Indija je druga u svijetu po količini proizvodnje žita, ali većinu troši na sopstvene potrebe. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!