Capital.ba

Slavko Bojić rasprodaje firme u RS i odlazi u Njemačku

12.05.2022. / 14:41

– Bojić prodao udio u MMSCODE, a traži kupca i za „Procontrol“
– Zbog sumnje za zloupotrebe u aferi „korona ugovori“ Bojić je proveo pet mjeseci  u pritvoru
– Bojić: Ne sporim nijedan dokumenat koji je tužilaštvo priložilo, ali tu nema čak ni prekršaja

BANJALUKA –  Jedan od osnivača IT firme „MMSCODE“ i vlasnik „Procontrola“ Slavko Bojić odlučio je da proda firme i potpuno se povuče iz biznisa u Republici Srpskoj i BiH, a glavni razlog za to je istraga koju tužilaštvo vodi protiv njega u aferi „korona ugovori“, saznaje portal CAPITAL.

FOTO: MMS Code

Ovu informaciju za CAPITAL je potvrdio i sam Bojić koji kaže da nema povjerenja u domaće pravosuđe i da je zbog toga odlučio da proda firme ovdje i poslovni put nastavi van RS, odnosno u Njemačkoj.

Udio u preduzeću „MMSCODE“ već je prodao, a isto planira i sa firmom „Procontrol“.

„Tačno je da sam prodao svoj udio, dok su ostali suvlasnici ostali isti. Definitivno se povlačim iz biznisa iz BiH. Više ne želim da poslujem u takvoj sredini i na takvom tržištu“, rekao je Bojić.

Glavni razlog ovakve odluke je istraga koju protiv njega vodi Republičko javno tužilaštvo u aferi „korona ugovori“, za koju Bojić tvrdi da je potpuno besmislena.

„To sam uradio zbog toga što mi se stavlja na teret da sam potpisao konzorcioni ugovor sa drugim pravnim licem kako bismo zajedno učestvovali na tržištu. Za takvu optužbu ja nemam pojašnjenje. Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo očigledno nemaju ekonomista u svom sistemu i nisu nikada čuli za konzorcioni ugovor i smatraju to krivičnim djelom. Da li ijedan privrednik u BiH, kojem stave na teret potpisivanje konzorcionog ugovora, može da vjeruje u pravosuđe BiH i pravni sistem BiH“, pita Bojić.

Kaže da živi na relaciji Njemačka – Banjaluka, da se u Njemačkoj bavi biznisom od 2001. godine i da će tu nastaviti da radi.

Vlasnici firme „MMSCODE“

Bojićev udio u firmi „MMSCODE“, koji iznosi 25 odsto, kupio je Dragan Ćelić, a toliki procenat imaju i ostala tri suvlasnika Miloš Đurđević, Savo Antonić i preduzeće “Euro bonus”.

Na pozive istražnih organa, ukoliko ih bude će se, dodaje, odazvati jer smatra da nijedan zakon nije prekršio.

„Stavlja mi se na teret da sam potpisao konzorcioni ugovor sa firmom ’Promeding’, pa naravno da sam potpisao jer na to imam pravo. Sve firme na svijetu imaju pravo na to, dva ili više privrednih društava se mogu udružiti u jedan konzorcijum. Međutim, meni se to stavlja na teret i tužilac pred sudom tvrdi da je to zabranjeno, tako da ja nemam potrebe i ne želim da radim u takvim uslovima. Odazvaću se na sve pozive, ja ne sporim nijedan od dokumenata koji je tužilaštvo priložilo, ali tu nema čak ni prekršaja, a kamoli krivičnog djela“, tvrdi Bojić.

Podsjećamo, Slavko Bojić, koji je pod istragom zbog zloupotreba u aferi “korona ugovori”, proveo je pet mjeseci u pritvoru.

Osim Bojića, istragom su obuhvaćeni i bivši direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, direktor firme “Promeding“ Dragan Dubravac i vlasnik agencije “Travel for fan” Saša Marković.

Dragan Vučetić

Jedan od poznatijih državljana BiH koji je napustio zemlju i odrekao se njenog državljanstva je Dragan Vučetić protiv kojeg je Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske još u junu 2015. godine podnijela izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora Javnog preduzeća “Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Za CAPITAL je ranije potvrđeno da je Odsjek Interpola u Sarajevu zaprimio informaciju Interpola Wiesbaden da je zahtjev nadležnih organa BiH za izručenje Vučetića odbijen s obzirom na to da je on državljanin Njemačke.

Prema navodima Republičkog javnog tužilaštva, Zeljković je privatnim firmama „Procontrol“ i „Travel for fun“ vlasništvo osumnjičenih Slavka Bojića i Saše Markovića obezbijedio zaradu od oko 790.000 maraka, a za koji je ujedno oštećen budžet RS.

Bojić i Dubravac se sumnjiče da zaključili ugovor o formiranju konzorcijuma za uvoz zaštitne opreme i medicinskih maski sa JZU Institut za javno zdravstvo RS, iako su bili svjesni da Bojićev „Procontrol“ nije registrovan za promet medicinskom opremom, niti je upisan u registar veleprometnika medicinskim sredstvima, a sve u cilju da se toj firmi kao nekvalifikovanom pravnom licu pribavi korist.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Slavko Bojić rasprodaje firme u RS i odlazi u Njemačku

    1. Betoven

      Super. neka ode. Neja radi sa njemačkim fondom zdravstva i institutom za zdravlje

    2. Slavko Bojić

      Slavko Bojic vec 15 godina pljacka RS i povlaci se po sudovima i mesetari sa javnim preduzecima. 15 godina i on odlucio da se povuce…nema sanse jer nigde se ne moze ukrasti u uzeti kao sa nasom RS. Kaja je tu, zajedno sa dvojcom iz Venere o kojim se takodje sve zna , pljacka se nastavlja do zadnje marke.

      • nicija nije do zore

        nicija nije do zore… samo polako… doce prilika da sve izadje u javnost… kako je mms code nabavljao radare za manje od 5 miliona a preprodavao za preko 10… itd itd sve javne tajne… 5 je porodica ojadilo ovu zemlju vise nego rat… dosta je vise i bogu i narodu manjacko-mrkonjickih tajkuna i hohstaplera

    3. Branko

      Prodao firmu kumu ????

      I to neko treba da povjeruje :)

      Slavko je stvarno shou :)

    4. Горан

      Овај Господин Славко Бојић је у новембру тражио да буде пуштен из затвора због изузетно лошег здравственог стања. Речено је да има леукемију и да му је преостало свега пар мјесеци живота. Драги господине, ако за Бога знате, маните се инвестирања. Сви знамо како сте се годинама богатили на нашој сиротињи. Али без обзира нико па ни Ви није заслужио да носи крст такве страшне болести. Само немојте народу вријеђати здрав разум и немојте да вас памтимо као лицемјера. Покајте се, тражите опрост, повуците се негдје и проведите остатак живота са својом породицом која највише пати. Не требају инвестиције на оном Свијету који нас све чека. Окрените се Богу, али не путем богохулника који су вас увукли у то зло, већ истинској вјери. Ја сам чуо да сте Ви људина према својим радницима само да су Вас ти исти богохулници увукли у коло из којег излаза нема. Они се сви извукоше, а Ви сте јадни кажњени и од Бога и од народа. Искористите своје енормно богатство да се излијечите. Да Вас драги Бог поживи и да оздравите. Видите и сами колико смо сви мали наспрам Свевишњег. Све овоземаљско се може купити и продати, Ви то најбоље знате. А пазите само ироније живота да су сви ти новци неважни јер се њима здравље не може купити. Из дубине душе Вам желим да оздравите. Поменућу Вас у молитви. Сви смо ми грешни, само се треба покајати и тражити опрост од Бога.
      А ви браћо немојте да каљамо своју душу осуђујући болесника којем је ко зна колико још живота остало. Нисмо ми ти који треба да суде. Богатити се на највећем злу које је задесило свијет у модерно доба, док је народ умирао у највећим мукама се не може описати. Али, свако ће од нас пред Богом одговарати за своја дјела и недјела. Погледајте како се Господину вратило. Ако ово није опомена свима, онда нам спаса нема.
      Господине Славко даће драги Бог да се успијете излијечити. Породица и здравље су једино што је битно. Пустите крају криве Дрине и инвестирања.

    5. Bojic

      Cuj rasprodaje, ahahahaha..a na kuma prebacio vlasnistvo. Koga ti zamajavas, sram te bilo, nako sve pljacek predhodnih 20 godina i svih afera koje si napravio. RS je kraca zbog tebe za desetine miliona KM i neces ti lako odustati od lagane pljacke i miliona koje su otimaju ovde. Nisi ti bolestan, nego si godinama pod izstrasnim radnjama..krasti na maskama, na muci gradjana sve govori o tebi i onim koji stobom tikve sade.

    6. Lopurda

      Bojic je lopurda i izdajica koji je prije 10 godina priznao da je muljao sa sefom kabineta predsednika RS Jelica i onda opet taj lik radi i dalje sa javnim preduzecima, fondovima i institucijama, To je onaj lik sto je muljao na pultovima od 80.000KM na Parikovcu, ali i onaj koji jep prodao program/softver Fondu zdravstva RS za preko 20 miliona KM i koji jos ne radi. Bojic je taj koji otima od nase djece da bi njegova imala, ali zajedno sa njim i Kaja i Mrkonjica i dvojac iz Venere (Antonic i Djurdjevic)

    7. Kajaaaa

      Bojic je tu, Kaja je tu, Antonici i Djurdjevicu su tu , nista se ne mjenja, samo pljacka se nastavlja i bice jos zezca jer Kaja kupuju sada IT firme po Banjaluci (kupio Racunare d.o.o. od Grge) da bi mogao da dere zdravstvo. Trebate da vidite tog Kaju i da sa njim provedete jedan sastanak i bice vam jasno o kakvom covjeku se radi, kultura, komuikacija su nula, bahatost je za 10.

    8. Bojanka

      Bojic je odgovoran za poslove informacionog sistema u Zdravstvu RS (24 miliona KM), kamera za ministrom Lukacem koje su prvo htjeli da kao nigde u svijetu uzmu i usluzno rade za ministarstvo policije, pa kad nije uspjelo onda te iste kamere isporucuju ministarstvu i zgrcu opet milione KM . Isti daj Bojic je ucestvovao i u poslu sa obracunom plata za Vladu rskoji je bio tezak 4 miliona KM a koji je radio sa NITES/Skrbic Miodrag i sa kojim sada petlja oko zadravstva RS jer dio programa koji su uvalili Zdravstvu RS je od Nitesa. toiok za sada…idemo dalje u raskrinkavanj uovog banditizma i pljacke kojom su oteti milioni KM od nase djece, majki, djeodva i baka…

    9. Kaja do jaja

      Bojic nastavlja sa pljackom u javnim preduzecima i fondu zdravstva preko firme Racunari koje je kupio Kaja Milanovic iz Mrkonjica, njegov partner u MMSCODE.