Capital.ba

Ukupna premija osiguranja na tržištima CEE premašila 30 milijardi eura

29.01.2022. / 13:20

SARAJEVO – Ukupna bruto zaračunata premija na 17 tržišta osiguranja Srednje i istočne Europe iznosila je 30,35 milijardi evra na kraju septembra 2021., što je oko 2,4 milijarde evra više u odnosu na treće tromjesečje 2020. (+8,56% u odnosu na prethodnu godinu), prema tromjesečnim tržišnim podacima koje je prikupio xprimm.com.

premija

FOTO: Agencije

U analiziranom razdoblju, ukupne štete koje su platili osiguravatelji iz Srednje i Istočne Europe porasle su sa gotovo milijardu evra na 17 milijardi evra (+6% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine).

Posmatrano poslovnim linijama, ukupna zaračunata premija životnog osiguranja porastla je za 7,7% u odnosu na isto razdoblje prošle godine na 9,26 milijardi evra, od čega su poljski osiguravatelji ostvarili 38,6%, češki osiguravatelji – 16,68% i mađarski osiguravatelji – 13,33%.

Vrijedi spomenuti da su tržišta osiguranja srednje i istočne Europe koja su iskazala najveći udio životnih osiguranja u ukupnoj premiji bila Mađarska (44,45%), Slovačka (41,73%) i Poljska (32,53%).

Bruto premija neživotnih osiguranja iznosila je 21,09 milijardi eura (oko 9% više u odnosu na prethodnu godinu), od čega 4,23 milijarde evra otpada na imovinsko osiguranje, a 6,73 milijarde eura autoodgovornost.   Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!