Capital.ba

Prnjavorski “Ribnjak” pliva ka likvidnim vodama

29.01.2022. / 11:10

PRNJAVOR – Skupština povjerilaca “Ribnjaka” Prnjavor zasjedaće 10. marta, potvrdio je za “Nezavisne novine” Radomir Predojević, stečajni upravnik ovog preduzeća.

FOTO: Pixabay

Kako je pojasnio, na narednoj sjednici Skupštine trebalo bi da bude razmatrano trenutno stanje, kao i aktuelni godišnji izvještaj.

Ali sigurno je i da ćemo da vidimo u kom pravcu stečajni postupak ide, jer nam je cilj da ‘Ribnjak’ postane samoodrživ i da ga dovedemo do toga da stane na noge“, kazao je Predojević, ističući da je trenutno zaposleno šest radnika.

Kako je rekao, obratili su se i Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, gdje su zatražili pomoć.

Tražili smo da vidimo šta je realno, da li može Vlada RS ili resorno ministarstvo kroz podsticaje da nam pomogne ili da utiče na to da, dok se ne riješe upravni sporovi, sačuvamo ‘Ribnjak’ i da bude održiv“, kazao je Predojević.

Prema njegovim riječima, “Ribnjak” je od velikog značaja za lokalnu zajednicu.

Cilj je da ‘Ribnjak’ dovedemo u likvidno stanje. S obzirom na to da je riječ o značajnom dobru ove opštine, od opšteg interesa, u fokusu treba da bude poboljšanje stanja u ‘Ribnjaku’ do konačne prodaje“, rekao je Predojević, naglasivši da je neophodno sačuvati postojeći riblji fond, hraniti ribu i ne dozvoliti da se ponovi katastrofa kakva se dogodila prošlog ljeta.

“‘Ribnjak’ se prostire na 870 hektara, radi se o 22 ribnjaka te o 12 građevinskih objekata. Moramo znati da je ‘Ribnjak’ jedan od najznačajnijih u Evropi, jer se snabdijeva sa dvije rijeke, prirodnim tokom Ukrinom i Vijakom, te sve to govori kakav ima potencijal i kada bi se u neko dogledno vrijeme pojavio kupac, imao bi određene benefite koje rijetko ko u Evropi ima“, ističe Predojević.

Dodaje da su u stalnom kontaktu sa resornim ministarstvom te ističe da se nadaju da će sljedeće nedjelje imati sastanak s njima i da bi mogli dogovoriti na koji način da se pomogne “Ribnjaku”.

U prethodnom periodu imali smo izlov ribe, a od kada sam ponovo stečajni upravnik, od početka decembra prošle godine, prodali smo tri do četiri tone ribe, tako da smo dali plate radnicima i uspjeli smo pokriti neke osnovne troškove“, kazao je Predojević.

Predojević je, inače, bio prvi stečajni upravnik u ovom preduzeću, a nakon njegove smjene stečaj su vodile još dvije njegove koleginice.

Podsjetimo, Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u preduzeću “Ribnjak” u junu 2020. godine.

Stečaj je otvoren nakon što su ovom preduzeću, čiji se ribnjaci prostiru na 870 hektara, duže vrijeme bili blokirani računi i ono nije izmirivalo svoje obaveze prema povjeriocima i državi.

U žižu javnosti ovo preduzeće dospjelo je prošlog ljeta nakon uginuća velike količine ribe. Kako bi situacija bila iole dovedena u red, na mjesto četvrtog stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić, koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe.

Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru prošle godine ponovo vraćen na mjesto stečajnog upravnika.   Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!