Capital.ba

IRB ponovo spasila Ćubića sa 4,6 miliona KM

28.01.2022. / 16:31

BANJALUKA – Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske danas je, po drugi put za godinu dana, državnim novcem spasila od propasti laktašku firmu „Niskogradnja“ Ljubomira Ćubića.

IRB Ćubić

FOTO: Capital

Nakon pozajmice koju Ćubić dobio od državne banke da bi platio obaveze “Grand Trejdu” i Mili Radišiću, IRB je danas, nakon što niko drugi od investitora nije bio zainteresovan, za 4,65 miliona maraka otkupila kompletnu prvu emisiju obveznica “Niskogradnje”, saznaje portal CAPITAL.

Novac bi trebao da vrati za sedam i po godina uz godišnju kamatnu stopu od 4,20 odsto.

Ćubić je tako skupio pare sa kojima planira da plati dug Upravi za indirektno oporezivanje BiH od 3,4 miliona maraka.

Ostatak bi, prema Prospektu emisije, trebao biti investiran u “Nova DI Vrbas” koja se bavi proizvodnjom namještaja, a koja je takođe u vlasništvu Ćubića.

Inače, paralelno sa prvom emisijom u toku je i druga, koja traje do 14. marta i preko koje se pokušava obezbjediti još 4,2 miliona maraka.

Izvjesno je da će se i u ovom slučaju IRB pojaviti kao kupac. Naime, plan da se od novca prikupljenog tom emisijom 2,2 miliona KM iskoristi za plaćanje obaveza dobavljačima, a da se dva miliona vrate IRB-u.

Na taj način bi Ćubić dobio svojevrsni reprogram za pozajmicu koju po svemu viđenom nije mogao da plaća.

Podsjećamo, Radišić je početkom prošle godine blokirao “Niskogradanju” zbog duga iz 2018. godine od četiri miliona maraka.

Svi računi su bili blokirani nekoliko dana i firmi iz Laktaša je prijetila potpuna obustava rada.

Tada se IRB pojavila kao svojevrsni spasilac.

Tvrdili su kako je pozajmicu odobrila Vlada RS te da je višestruko obezbijeđena kvalitetnim kolateralima.

U kakvom stanju je “Niskogradnja” možda najbolje pokazuju nalazi revizora koji su poslovanje preduzeća ocjenili kao neizvjesno.

putevi rs

Ilustracija (Foto: Capital)

Na dan 30. juna 2021. godine, kratkoročne obaveze Društva su veće od njegove tekuće imovine za 5.889.351 KM. Ovaj indikator ukazuju na postojanje potencijalnih problema vezanih za nemogućnost servisiranja tekućih obaveza Društva u toku redovnih operativnih aktivnosti kroz naplatu potraživanja u dogovorenim rokovima i iznosima”, naveli su revizori u svom posljednjem izvještaju za prvih šest mjeseci prošle godine.

CAPITAL: D. Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: IRB ponovo spasila Ćubića sa 4,6 miliona KM

    1. NN

      Lako je tako poslovati

    2. Dante

      Ko je vlasnik „Ćubića”???
      Čovjek ima 4 razreda škole
      Naravno kriminalci kravataši