Capital.ba

Naprasne izmjene zakona o HOV, „nova klopka za akcionare“

28.01.2022. / 13:35

BANJALUKA – Vlada Srpske odlučila je da po hitnom postupku mijenja Zakon o tržištu hartija od vrijednosti (HOV), što mali akcionari energetskog sektora smatraju novom klopkom, ako se uzme u obzir nedavni propali plan o dokapitalizaciji „Hidroelektrana na Trebišnjici“ (HET).

zakon o hov

FOTO: Pixabay

Izmjena zakona po hitnom postupku

Vlada Republike Srpske utvrdila je juče Prijedlog zakona o dopuni Zakona o tržištu hartija od vrijednosti, po hitnom postupku.

„Razlozi za dopune zakona sadržani su u potrebi daljeg unapređenja tržišta hartija od vrijednosti, s ciljem da se privrednim društvima omogući efikasniji i lakši pristup izvorima kapitala u okolnostima njihove smanjene likvidnosti usljed ekonomskih poremećaja prouzrokovanim pandemijom virusa korona“, saopštili su iz Vlade.

Dodali su da se na taj način stvara pravni osnov da se javna ponuda akcija emitenta može okončati prije isteka roka za upis i uplatu i u slučaju da su vlasnici akcija, koristeći pravo preče kupovine, upisali i uplatili akcije nove emisije najmanje u procentu utvrđenom za uspješnost.

„Po završetku javne ponude akcija, koja je okončana na navedeni način, u slučaju da upisane akcije ne budu uplaćene, one ne proizvode pravne posljedice i ne mogu biti u pravnom prometu“, naveli su iz Vlade RS.

Nova klopka za akcionare

Manjinski akcionari energetskog sektora smatraju da urgentne izmjene zakonskih propisa, koje se tiču povećanja kapitala, ukazuju na to da se sprema nova klopka za akcionare.

Podsjećaju na nedavna dešavanja u vezi sa planiranom dokapitalizacijom HET-a i naglašavaju da apsolutno podržavaju izgradnju „HE Dabar“, kao i povećanje kapitala HET-a. Zahvalni su što je Vlada prepoznala nezakonitosti u prvom pokušaju povećanja kapitala HET-a, ali izražavaju i bojazan povodom izmjena zakona.

„Nezakonito je malim akcionarima otimati pola vrijednosti njihovih akcija ako ne žele učestvovati u dokapitalizaciji, a sve to uz floskulu da se ne narušavaju prava malih akcionara, odnosno pravo preče kupovine, te da mogu učestvovati u dokapitalizaciji i sačuvati svoj udio u HET-u“, naveo je Triprko Krgović iz Udruženja manjinskih akcionara energetskog sektora.

Dodao je da pravo na preču kupovinu ne može biti izgovor za smanjenje knjigovodstvene vrijednosti akcije sa 2,38 KM na 1,27 KM.

„U prvoj predloženoj dokapitalizaciji malim akcionarima ponuđeno je 20 odsto nove emisije što je 87.000.000 akcija po pljačkaškoj i nezakonitoj cijeni od 0,29 KM po akciji, odnosno ponuđeno im je da ulože 25.230.000 KM koje, logično, oni nemaju. To se moglo zaključiti iz analize godišnjeg prometa akcija HET-a na Banjalučkoj berzi koja iznosi svega 300.000 maraka u zadnjih 10 godina! A fondovi i da žele imaju zakonska ograničenja koja im brane učešće u dokapitalizaciji“, naglasio je Krgović.

U Udruženju smatraju da je ključno da cijena akcija u dokapitalizaciji bude određena zakonito, u skladu sa Zakonom o privrednim društvima i da u finalu predstavlja realnu vrijednost preduzeća, što je, tvrde, ključ kod svake dokapitalizacije na svijetu.

tripko krgović

Tripko Krgović (Foto: Privatna arhiva)

„I ne samo to, odgovorna Vlada i uprava HET-a treba da vode računa da proces bude fer i u interesu svih akcionara, odnosno građana. Partneri, a valjda uprava HET-a shvata da smo mi prirodni partneri a ne neprijatelji, ne raspravljaju o zakonitosti nego traže rješenja na obostranu korist. Na protekloj Skupštini akcionara najviše nas je pogodila izjava predstavnika HET-a da mali akcionari koče investicije i razvoj `Elektroprivrede Republike Srpske`“, istakao je Krgović.

Dodao je da su malim akcionarima u interesu investicije i razvoj zavisnih društava ERS jer će tada i njihove akcije vrijediti više.

„Uzrok neuspjele dokapitalizacije treba tražiti u lošim savjetima izabranog savjetnika i odsustvu dijaloga sa manjinskim akcionarima. Kakav je to odnos prema partnerima u poslu da ih uopšte ne konsultujete za krucijalne odluke? Pozivamo i holding i HET na dijalog oko ovog i brojnih drugih pitanja iz energetskog sektora kako bi se svi skupa okrenuli razvoju, a ne sudskim sporovima i prepucavanjima“, naveo je Krgović.

Podsjećamo, pred Skupštinu akcionara HET-a 21. januara stavljene su na glasanje, između ostalog, Odluka o povećanju kapitala HET-a i  Odluka o II (drugoj) emisiji redovnih (običnih) akcija HET-a javnom ponudom, a koje su podrazumijevale da se to preduzeće dokapitalizuje emisijom 435 miliona akcija javnom ponudom na Banjalučkoj berzi

Stručnjaci su tu namjeru HET-a ocijenili pokušajem privatizacije, ali su iz ERS istakli da to nije tačno i obećavali da će Matično preduzeće zadržati 65 odsto vlasništva, a fondovi 15 odsto, čime će to preduzeće i dalje ostati u vlasništvu Republike Srpske.

Mali akcionari su bili ogorčeni i tvrdili su da je na sceni smišljeno otimanje pola (46,5 odsto) vrijednosti akcija malih akcionara.

Vlada Srpske je po svemu sudeći “povukla ručnu” pa je Matičnom preduzeću sugerisala da prilikom glasanja o navedenim odlukama bude suzdržano, te pomenute odluke nisu usvojene.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Naprasne izmjene zakona o HOV, „nova klopka za akcionare“

    1. Balavac

      mali akcionari kupe akcije u nadi da ce imati neki profit a HET u stvari nastavi dosadasnju politiku i skocka sav novac od malih akcionara i dodje u istu poziciju kao i prije mjesec dana sa jedinom razlikom da ce tada biti vrijeme nakon izbora 2022. na kojima ce vlast opet osvojiti vlast a onda ce ih zaboljeti djon kad se mali akcionari opet budu zalili da se HET privatizuje na isti nacin kao sto se pokusalo krajem 2021.;)

      nevjerovatno mi je samo koliko se ide daleko samo da se ostvari cilj a to je otimanje svega vrijednog (citaj: nismo uspjeli pokrasti redovnim aktivnostima) u javnim firmama. Svaka im cast, lukavi su, mada realno, kad je mafija imala problem da se nesto otme – parola je uzmi, ne pitaj, ne moze nam niko nista a to smo bezbroj puta culi zar ne

    2. Stevo

      Ko je bio izabrani savjetnik HET-a u prvom pokušaju dokapitalizacije? Monet Boker?

      • Zoran

        Prema zapisniku sa skupštine akcionara predloženu cijenu dokapitalizacije (0,29 KM/akciji) obrazlagala je predstavnica Monet Bokera. Pa je vjerovatno Monet Boker bio savjetnik Nadzornom odboru HET-a odnosno „Matičnom preduzeću ERS Holdinga“.

        • Akcionar (propali) - rasprodajem sve

          Ko bi rekao to za Monet broker. Baš im hvala.

          • Stevo

            Ne prodaji akcije ERS-a, ako si čekao do sad strpi se još koju godinu!

          • Kecmo

            Zivio Advantis broker koji pise komentare

    3. Samo da upitam.

      Hocemo li ovako proci i mi mali akcionari u željeznicama?