Capital.ba

Banke ne daju kredit “Lutriji RS”, Prnjavor još čeka milion od loto sedmice

27.01.2022. / 14:18

BANJALUKA – Vanredna skupština akcionara “Lutrije Republike Srpske”, na kojoj je trebalo da bude usvojen rebalans plana za prošlu i plan poslovanja za ovu godinu, u dva navrata nije održana jer nije bilo kvoruma, saznaje portal CAPITAL.

lutrija rs

Foto: Pixabay

Naime, kako je CAPITAL već pisao „Lutrija RS“ mora da pravi rebalans plana poslovanja za 2021. godinu jer joj novoosnovano preduzeće “Elektronska video lutrija” (EVL) nije isplatilo dividendu na koju je računala.

Pored toga, rebalans je neophodan i zbog poreza na dobitak u iznosu 1,1 milion maraka koji je dosuđeno da moraju da isplate opštini Prnjavor.

Međutim, kako nam je potvrđeno, opština Prnjavor i dalje čeka na uplatu od skoro milion maraka, a do sada im je uplaćeno svega 200.000 KM.

U “Lutriji” su samo kratko naveli da sjednica Skupštine akcionara nije održana 12. januara, zatim ni u ponovljenom sazivu 18. januara, zbog nedostatka kvoruma, te da će u idućem periodu ponovo sazvati vanrednu sjednicu Skupštine akcionara.

Banke neće da kreditiraju “Lutriju”

U “Lutriji” očigledno nemaju novca da isplate dugovanja opštini Prnjavor, pa odugovlače s usvajanjem ključnih dokumenata, a morali su prije dva dana i da ponište tender koji su raspisali kako bi se zadužili za 1,1 milion maraka. Kao razlog su naveli da im se nijedna banka nije javila da je zainteresovana da ih kreditira.

Odmah juče su raspisali novi tender kojim ponovo traže kredit, takođe u iznosu od 1,1 milion maraka za potrebe finansiranja tekuće likvidnosti i izmirenje postojećih obaveza.

Traže da period otplate bude pet godina, a za kredit su spremni da plate troškove od 180.000 KM bez PDV-a. Kao sudužnika navode EVL.

Prethodno se preduzeće “Lutrija RS” u novembru zadužilo za 2,1 milion KM kod NLB banke, ali je Prnjavoru tada isplaćeno samo oko 200.000 KM.

Prema rebalansu plana „Lutrija“ će, umijesto da ostvari bruto dobit od 562.000 KM u 2021, godinu zaključiti sa gubitkom od 274.000 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!