Capital.ba

„Ekvator“ skinuo dva miliona sa računa grada Banjaluka

26.01.2022. / 13:45

BANJALUKA –  S računa grada je jutros skinuto oko dva miliona maraka od strane investitora „Ekvator“ i moramo ozbiljno razmisliti kako da postupimo u ovoj situaciji, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Ekvator

Foto: Grad Banjaluka/RTRS

Davidović dobio Grad i Toplanu na sudu

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije, prvi objavio Okružni privredni sud Banjaluka presudio je da Grad Banjaluka i stara „Toplana“ treba da isplate firmi „Ekvator“ koja je u vlasništvu Đorđa Davidovića iznos od 1,79 miliona maraka za zemljište na Starčevici, na kojem je napravljena rejonska kotlovnica.

Pojašnjenja radi, „Ekvator“ je 2018. godine tužio Grad i „Toplanu“ za dug od 1,5 miliona KM za zemljište u naselju Starčevica.

Sud je odlučio da je Davidović treba da dobije iznos od 1.427.400 KM sa zakonskom zateznom kamatom počev od 31. decembra 2020. godine pa do isplate, pod prijetnjom prinudnog izvršenja. Djelimično je usvojen i zahtjev za naknadu izgubljene zakupnine u iznosu od 366.254 KM.

Podsjećamo, kako smo takođe ranije objavili, grad je 2014. godine zajedno sa „Toplanom“ u naselju Starčevica izgradio kotlovnicu na zemljištu na kojem nisu bili riješeni imovinsko pravni odnosi.

Zemljište, koje je bilo oduzeto u procesu nacionalizacije, su stari vlasnici uspjeli da povrate i prodaju Davidoviću koji je potom za uzurpaciju tužio i dobio Grad na sudu.

„Toplana“ je tada u odgovoru na tužbu kojom „Ekvator“ zahtijeva od nje i Grada da plate više od milion za zemljište na kojem je rejonska kotlovnica, navela da je tužbeni zahtjev neosnovan.

Istakli su da je „Toplana“ 2014. godine zaključila sa Gradom ugovor o osnivanju prava građenja i da ne može plaćati naknadu za korišćenje istog zemljišta i „Ekvatoru“ i Gradu.

Stanivuković: Razmišljamo o sljedećim koracima

Stanivuković je na današnjoj konferenciji rekao da je svim pravnicima dao nalog da pripeme odgovor na ovakav postupak pomenutog investitora.

„Pokušaćemo djelovati na to, iako smo već djelovali na sve moguće načine. Vjerovatno su potplaćeni sudovi, sudije, prethodni ljudi u Gradskoj upravi, čitav proces.Taj investitor je dužan gradu više stotina hiljada konvertibilnih maraka. Registorvao je druge firme, preko kojih prebacuju pare. Nama su ove pare skinute, ne preko  te njegove  firme (Ekvator), nego neke druge njegove povezane firme. To je ozbiljan kriminal, a dva miliona su takav iznos da ne znam kako da se od toga oporavimo“, istakao je Stanivuković.

CAPITAL

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!