Capital.ba

BiH među tri najgore zemlje u Evropi po Indeksu percepcije korupcije

25.01.2022. / 11:23

SARAJEVO – Bosna i Hercegovina zadržala je visoko treće mjesto u Evropi po ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije (CPI), što pokazuje kako nije bilo napretka kada je borba sa ovom pojavom u pitanju.

carine

FOTO: Pixabay

Ona je na skali od nula do 100, sa ocjenom 35 zauzela 110. mjesto od 180 zemalja svijeta, a lošiji rezultat u Evropi imaju samo Ukrajina i Rusija.

BiH i Albanija sada su najlošije ocijenjene zemlje Zapadnog Balkana, jer su Kosovo i Sjeverna Makedonija ostvarile određeni napredak, prvenstveno zbog procesuiranja krupnih afera i visokih zvaničnika, što se u BiH gotovo nikako ne dešava zbog zarobljenog pravosudnog sistema.

Najbolje pozicionirane zemlje globalno na Indeksu percepcije korupcije ponovo su Danska, Finska, Novi Zeland ostale zapadne zemlje s visokim stepenom demokratije. Začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom, a ove godine to su Somalija, Sirija i Južni Sudan.

U izvještaju objavljenom uz CPI, Transparency International posebno upozorava da sve češće pojave kršenja ljudskih prava, slabljenje demokratije i jačanje autoritarnih režima dovodi do većeg stepena korupcije.

Kažu kako je na rezultate posebno je uticao izostanak bilo kakvog napretka na polju ključnih reformi, prvenstveno zakona o sukobu interesa, javnim nabavkama, finansiranju partija i zaštiti prijavilaca korupcije.

Takođe, reforma pravosuđa je potpuno blokirana, a pravosudni sistem instrumetalizovan i zarobljen od strane vladajućeg kartela i zahtijeva potpuno reformisanje i provođenje temeljnih provjera nosilaca pravosudnih funkcija, ocjenjuju oni.

Zakonodavna vlast u BiH tokom čitavog ovog mandata klinički je mrtva, sa izuzetkom parlamenta Republike Srpske, čiji je fokus više bio na aktivnom podrivanju pravnog poretka nego na bilo kakvim reformama.

S druge strane, djelovanje izvršne vlasti na svim nivoima bilo je u najvećoj mjeri usmjereno na izvlačenje javnih resursa, koji su korišteni za lično bogaćenje i utvrđivanje vlasti vladajućih partija.

U regionalnom izvještaju za Istočnu Evropu i Centralnu Aziju, BiH je posebno istaknuta kao jedna od zemalja koje ostvaruje loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontroliše medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruisanje reformi koje bi dovele do transparentnijeg finansiranja partija i poštenih izbora”, poručeno je iz Transparency Internationala.

Ocjenjuju kako trenutna politička kriza produbljuje etničke podjele i ugrožava samo postojanje zemlje.

Kriza, ocjenjuju oni, ugrožava i održavanje predstojećih Opštih izbora u BiH, a blokirane su prijeko potrebne izborne reforme koje bi osigurale transparentno financiranje i nezavisno provođenje izbora bez pritiska na birače.

Ono što ih posebno zabrinjava su zaprijećene blokade održavanja izbora u oktobru 2022. godine, dok vladajuće stranke kroz inicijative za izmjene izbornog zakonodavstva isključivo nastoje očuvati sopstvenu kontrolu nad izbornim procesom.

Pitanje svih pitanja sada su predstojeći izbori. Apsolutni je prioritet da se stvore elementarni preduslovi za održavanje izbora, bez toga bi zemlja ušla u potpuni pravni i institucionalni vakuum u kojem bi bio doveden u pitanje dalji opstanak države“, poručio je na predstavljanu rezultata CPI predsjedavajući Upravnog odbora Transparency International u BiH, Srđan Blagovčanin.

Prema njegovim riječima, potpuni prestanak funkcionisanja državnih institucija, otklonilo je bilo kakvu dilemu da se zemljom upravlja potpuno vaninstitucionalno.

“Za korupciju ne postoje više nikakve, čak ni formalne prepreke. Bjesomučna pljačka državnih resursa, odnosno građana, sve se više intenzivira. Zemlja se nalazi na ivici potpunog haosa. Ako ne funkcionišu parlamenti, ako ne funkcioniše izvršna vlast, ako je pravosuđe zarobljeno od strane etnonacionalističkih lidera, ova zemlja i njeni resursi praktično postaju u potpunosti vlasništvo etnonacionalističkog kartela”, rekao je Blagovčanin.

 CAPITAL: D.T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: BiH među tri najgore zemlje u Evropi po Indeksu percepcije korupcije

    1. Strani placenici

      Kad se pogleda spisak finansijera ove organizacije sve je jasno. To je produzena ruka Sorosevog kapitala koja je tu radi nekih drugih razloga.

      “Najbolje pozicionirane zemlje globalno na Indeksu percepcije korupcije ponovo su Danska, Finska, Novi Zeland ostale zapadne zemlje s visokim stepenom demokratije. Začelje drže zemlje zahvaćene ratom, bezakonjem i diktaturom, a ove godine to su Somalija, Sirija i Južni Sudan.”

      Sram vas bilo. U tim zapadnim zemljama sa visokim stepenom demokratije ljude terorisu, zakljucavaju, trpaju u konc logore. Austrija, Australija, Kanada, Novi Zeland. Kakva crna demokratija, imate li vi pojma sta se tamo desava? S druge strane, jad i cemer u Africi nema kruha da jede, nemaju tekuce i pitke vode ali je zato dolazio Bil Geiz pelcovao ih sa toboznjom vakcinom protiv ebole sto su finansirale njihove vlade umjesto kruha da kupe stanovnicima pa je pola zena ostalo sterilno?

      Njemacka zelena agenda je najveca pljacka u Evropi poslije 2. svjetskog rata. Ne oglasavate se po tome jer su vam finansijeri isti oni koji stoje iza navedene agende. Naravno da je raspad sistema na Balkanu ali ko je tome kriv? Ko je finansirao tzv. nezavisno pravosudje u BiH, da nije Rusija mozda? Ko je uvalio BiH u bescarinske zone samo da bi EU mogla da neometano izvozi, a mi da bi pertle tamo izvezli maltretiraju nas sa milijardu procedura i ponizavaju cim stignu? Ko je doveo aktuelnu vlast tu gdje jeste, da nije Rusija na tenkovima 1998.? Ko daje kredite koji odlaze u dim i potrosnju?

      Vasu organizaciju i slicne bih dao protjerati iste sekunde iz drzave da postoji nezavisna vlast. Kad vi nama uvedete zabranu putovanja u EU zbog navodnih korona mjera istom mjerom bi trebalo odgovoriti. Bez obzira sto smo mali, ali ne trebamo biti mali i govna istovremeno. Eno Damira Miljevica sa skupinom uhljeba i foteljasa, Soros im finansira navodni think tank kojim se zalazu za zelenu agendu u energetskom sektoru u BiH – znaci gasenje termoelektrana i investiranje u solar i vjetar, sto je utopija. Isto ih istjerati zabraniti ‘rad’ proglasiti personama non grata. Blagovcaninu dati lopatu u ruke i na baustelu kopanje temelja. Ove domace izdajnike svih partija objesiti na trgovima prijeki sud.

      • Goran

        Ovo je garant Marinko pisao.