Capital.ba

Košarac: Srpska prepoznata kao stabilan prostor za ulaganje

23.01.2022. / 13:00

SARAJEVO – Trebinje, Hercegovina i Republika Srpska prepoznati su kao stabilan prostor za inostrana ulaganja, istakao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, nakon sastanka sa direktorom kompanije “Doa konsalting” Mahmutom Guvenom.via dinarika

Na sastanku u Gradskoj upravi u Trebinju, kojem su prisustvovali i gradonačelnik Mirko Ćurić i direktor lokalnog Agrarnog fonda Veselin Dutina, razgovarano je o mogućnostima unapređenja privrednog ambijenta u ovom gradu i hercegovačkoj regiji, povezivanju ovdašnjih i turskih privrednika, kao i investicijama u poljoprivredni, energetski i turistički sektor.

Košarac je istakao da je Turska važan spoljnotrgovinski partner BiH, te naglasio da su dobri odnosi srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana dodatni motiv za nastavak i jačanje ukupne privredne saradnje, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je izrazio uvjerenje da će, na temelju konsultacija i dogovora Gradske uprave Trebinja i zainteresovanih investitora iz Turske, biti realizovani određeni projekti na obostranu korist.

“Ozbiljni investitori iz zemalja regiona, EU i drugih država ovdje su dobrodošli, te mogu računati na potrebnu institucionalnu podršku”, rekao je Košarac.

Poseban fokus razgovora bio je na unapređenju turističkih kapaciteta u Trebinju, pri čemu je izražena spremnost za povezivanje sa regijom Kapadokija, koja je zahvaljujući prepoznatljivim vožnjama balonima, među vodećim turističkim destinacijama u Turskoj.

Dogovoreno je da se u narednom periodu, u saradnji sa partnerima iz Turske, radi na uspostavljanju pomenutog turističkog sadržaja u Trebinju.

Sagovornici su ocijenili da će izgradnja aerodroma u Trebinju biti od velikog značaja za dalji razvoj turističkog sektora i povećanje broja turista.

S tim uvezi, naglašeno je da će Gradska uprava, nakon završetka ovog projekta, ponuditi zainteresovanim stranim investitorima, uključujući i turske, mogućnost izgradnje hotelskih kapaciteta renomiranih brendova, kao i izgradnje šoping centra.

S obzirom na povoljan geografski položaj Trebinja, broj sunčanih dana tokom godine, te mediteransku klimu u ovom regionu, razgovarano je o razvoju zdravstvenog turizma i uspostavljanju saradnje sa medicinskim stručnjacima iz Turske, ali i o donacijama medicinske opreme zdravstvenim ustanovama u Hercegovini.

Na sastanku je ukazano na zainteresovanost turskih investitora za poljoprivredni sektor, posebno za plasteničku proizvodnju, pri čemu je konstatovano da je neophodno obezbijediti i prerađivačke kapacitete.

Predstavnicima kompanije “Doa konsalting” predstavljen je projekat “Hercegovačka kuća”, te prepoznatljivi hercegovački proizvodi, uključujući i vinsku ponudu ove regije. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!