Capital.ba

Amerika i Kina međusobno otkazuju letove

23.01.2022. / 10:00

VAŠINGTON – Američka Vlada saopštila je da će suspendovati 44 leta za Kinu iz SAD, koje sprovode četiri kineske kompanije, kao odgovor na isti potez Pekinga, a kao razlog navode zabrinutost zbog kovida.

aerodrom

FOTO: Pixabay

Otkazivanje letova iz SAD ka Kini počinje 30. januara letom Los Anđeles-Šijamen i trajaće do 29. marta.

Odlukom će biti pogođene kompanije Šijamen, Er Čajna, Čajna sadern erlajns i Čajna ister erlanjs, prenosi Glas Amerike (VOA).

Od 31. decembra kineske vlasti suspendovale su desetine letova američkih kompanija Junajted erlajnsa, Ameriken erlajnsa i Delte, zbog toga što su putnici bili pozitivni na kovid.

Liu Pengju, portparol kineske ambasade u SAD, rekao je da je politika za ulazak u Kinu “ista za kineske i strane državljane, da je otvorena i trasnparentna”.

On je potez SAD nazvao “veoma nerazumnim”.

“Apelujemo da SAD prestanu sa remećenjem normalnog avio- saobraćaja kineskih avio-kompanija”, rekao je Liu.

Udruženje koje predstavlja tri oštećene američke avio-kompanije saopštilo je da podržava odluku SAD da obezbijede jednak tretman američkih kompanija na kineskom tržištu.

Sekretarijat za saobraćaj najavio je da će biti preduzete dodatne mjere ako Kina krene da otkazuje još letova.

Inače je broj otkazanih američkih letova za Kinu porastao od decembra, zbog velikog broja zaraženih omikronom u SAD, navodi VOA.

Peking i Vašington se spore oko avio-saobraćaja od početka pandemije.

Prošle godine je Sekretarijat za saobraćaj dozvolio samo jedan let nedjeljno i to 40 odsto popunjen, pošto je Peking prethodno uveo istu mjeru za američke kompanije.

Prije najnovijeg otkazivanja, tri američke i četiri kineske avio-kompanije letjele su oko 20 puta nedjeljno između zemalja, a prije pandemije imale su oko 100 letova nedjeljno, dodaje VOA.

 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!