Capital.ba

Potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića

17.01.2022. / 16:19

BANJALUKA – Postupajući sudija Okružnog suda Banjaluka potvrdio je danas optužnicu protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića koji se tereti za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.

FOTO: Agencije

Optužnicu je 4. januara ove godine podiglo Republičko javno tužilaštvo RS.

Postupajući sudija za prethodno saslušanje Okružnog suda u Banjalci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala, je 17. januara 2022. godine, donio rješenje kojim se potvrđuje optužnica Republičkog javnog tužilaštva saopšteno je iz ovog suda.

Bivši predsjednik Vlade RS Aleksandar Džombić je optužen zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa nezakonitom dodjelom kredita Investiciono-razvojne banke RS pravnom licu “Energolinija” Zvornik 2012. godine u iznosu od 19,4 miliona KM, “iako je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva”.

Na ovaj način Investiciono-razvojnoj banci RS nanesena je šteta, a “Energoliniji” pribavljena imovinska korist u navedenom iznosu, ističe se u optužnici.

Podsjećamo, portal CAPITAL je 2013. godine pisao o tome kako “Energolinija” ne vraća kredit.

Nešto ranije, u decembru 2011. godine tadašnji direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS) Milenko Pavlović podnio je ostavku zbog pritiska da odobri direktne milionske kredite iz kreditne linije Evropske investicione banke (EIB), mežu kojima je bio i onaj za preduzeće iz Zvornika.

Džombić je u to vrijeme bio predsjednik Vlade Republike Srpske.

CAPITAL/Mondo

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Potvrđena optužnica protiv bivšeg premijera RS Aleksandra Džombića

    1. INSPEKTOR

      Ajmo sad po vertikali.Ko su mu bili saradnici i savjetnici u mandatu.Krenuti od Vojina Mijatovića pa dalje…Mijatovića su svi pročitali i otjerali od sebe,jer gdje god se pojavi samo vara i mulja.Sada se pod zastavom SDP-a predstavlja kao veliki BiH patriota,poštenjačina i legalista,a izvarao je koga je stigao…ali pravda je spora ali dostižna.Džombić je samo mala grudva koja će pokrenuti lavinu…tik-tak…

      • grad bijeljina

        je li i cavu izvarao ?

    2. Laik

      Ovo je za teske robije.