Capital.ba

Pčelari dižu kredite da sačuvaju pčelinjake

17.01.2022. / 15:45

SANSKI MOST – Pčelari u Sanskom Mostu kažu kako ne pamte goru godinu kada je u pitanju proizvodnja meda, te ističu da je u pitanje doveden opstanak velikog broja košnica na ovim prostorima.

prinos meda

FOTO: Pixabay

Ovo je istaknuto na godišnjoj skupštini Udruženja pčelara “Sana med”, koja je održana danas u Sanskom Mostu, a predsjednik ovog udruženja, Asmir Lišančić, navodi da im je protekle godine u vrijeme cvjetanja bagrema štetu nanio mraz, propala je ispaša pčela u vrijeme cvata lipe, dok je suša uništila livadsku ispašu.

“Čak ni najstariji pčelari ne pamte ovako lošu godinu i prinose. Prosječni prinosi po košnici meda iznosili su pet do sedam kilograma meda, a ako imamo u obziru da se optimalni prinosi kreću u rasponu od 15 do 20 kilograma, tada možemo zaključiti gdje se nalazimo”, istakao je Lišančić.

On je dodao da će, ukoliko ne bude pomoći države, pčelarstvo doživjeti krah i da već sada imaju najave mnogih da će odustati od od bavljenja ovim poslom.

Predsjednik Saveza udruženja pčelara USK, Hajrudin Šabić, navodi kako je identična situacija u svim lokalnim zajednicama na području ovoga kantona, te da je sezonu donekle spasila kestenova ispaša.

U poslednje vrijeme pčelari pokušavaju svoje košnice iznijeti u planinske predjele, kako bi koliko toliko spasili sezonu. Nakon svega pčelari su u veoma nezavidnoj situaciji jer moraju da prehranjuju svoja pčelinja društva, te su primorani da ulaze u gubitke obzirom da je za prezimljavanje jedne košnice potrebno oko 25 maraka“, kaže Šabić.

Prema njegovim riječima, mnogi pčelari su već posegnuli za kreditnim zaduženjima kako bi pokušali sačuvati vlastite pčelinjake. Loša pčelarska sezona se neminovno odrazila i na povećanje cijena meda, a pčelari upozoravaju kako je u većoj mjeri prisutan i patvoreni med na tržištu.

Na području Unsko sanskog kantona, prema evidencijama, postoji oko hiljadu pčelara koji posjeduju više od 30 hiljada pčelinjih društava.  Nezavisne

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!