Capital.ba

Dolina Neretve neće postati Sahara

17.01.2022. / 14:00

BILEĆA – Realizacijom projekta “Gornji horizonti” prirodno nepovoljan režim voda na tom području postaće uređen i kontrolisan, a neozbiljne izjave da će zbog toga dio Hercegovine biti pretvoren u pustinju nemaju nikakvo stručno uporište, izjavio je danas Srni profesor Pero Milanović iz Beograda.

suša

FOTO: Pixabay

Milanović je napomenuo da “Gornji horizonti” nisu nikakav novi, već druga etapa projekta “Hidrosistema Trebišnjice”, osmišljenog šesdesetih godina prošlog vijeka, kako bi postao uređen nepovoljan, prirodni režim voda u istočnoj Hercegovini, gdje su se smjenjivale suše i poplave, zbog privredne nerazvijenosti regiona, koji će time postati razvijen.

Nije prvi put da se pominju nebuloze o pretvaranju doline Neretve u Saharu zbog projekta `Gornji horizonti`. Naravno da to nema nikakvo stručno uporište, što je dokazano brojnim projektima i studijama“, rekao je Milanović, komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da će se dio Hercegovine pretvoriti u pustinju zbog “Gornjih horizonata“ i da je sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem dogovorio da zajedno pokušaju da zaustave projekat.

Milanović je napomenuo da je zbog sličnih priča 2004. godine stručna desetočlana komisija iz Republike Srpske i Federacije BiH uradila studiju, a izdate su i vodoprivredne dozvole od tadašnjih resornih ministarstva iz Sarajeva za izgradnju Hidroelektrane /HE/ “Dabar” i tunela Fatnica – Bileća, na osnovu kojih se radi na terenu.

`Gornjim horizontima` se mali dio voda iz sliva Neretve, odnosno Bune i Bunice, prevodi u sliv Trebišnjice da bi se iskoristio za proizvodnju struje u elektranama `Gornjih i Donjih horizonata`, a te vode se posle, preko pumpne hidroelektrane `Čapljina` i rijeke Krupe vraćaju nazad u Neretvu“, pojasnio je Milanović, koji je 20 godina radio na projektu “Hidrosistema Trebišnjica”, uključujući i “Gornje horizonte”.

Profesor je naglasio da će se, suprotno tim pričama, zahvaljujući ovom projektu u sušnom periodu čak poboljšati prirodno stanje i vodni režim najnižih područja u Hercegovini, sve do Hutova Blata i nizvodno do ušća Neretve u more.

Predviđeno je da se male vode Bregave povećaju u prvoj fazi za jedan, a u drugoj za dva kubika, što je neuporodivo bolje nego sada u sušnom periodu. Sigurno će se poboljšati situacija u Stocu tokom suša kada je najpotrebnije. Uticaće se donekle na Bunicu, a na Bunu vrlo malo, jer te rijeke imaju svoja slivna područja“, precizirao je Milanović.

“Gornjim horizontima” pripada projekat HE “Dabar”, koji se sastoji od brane “Pošćenje”, tunela Dabar-Nevesinje, odvodnog kanala kroz Dabarsko polje, proširenja tunela Dabar-Fatnica i tunela Fatnica-Bilećko jezero, te priključnog dalekovoda.

“Gornji horizonti”, osim HE “Dabar”, obuhvataju i izgradnju hidroelektrana u Bileći i Nevesinju. Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!