Capital.ba

Republika Srpska prodaje HET!

11.01.2022. / 16:45

BANJALUKA – Dokapitalizacija preduzeća „Hidroelektrane na Trebišnjici“ (HET), koja se planira prodajom akcija na Banjalučkoj berzi, znači privatizaciju tog društva. Prema nepotvrđenim informacijama Srbija je zainteresovana za kupovinu akcija čime bi preuzela kontrolu nad jednim od najprofitabilnijih dijelova „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS).

het

Izvor: RTRS

Portal CAPITAL objavio je danas da HET planira da se dokapitalizuje emisijom akcija u vrijednosti od čak 435 miliona maraka, što je za 50 miliona KM više od trenutne ukupne vrijednosti akcijskog kapitala društva.

Finansijski i stručnjaci za tržište kapitala s kojima je CAPITAL razgovarao slažu se da pomenuta prodaja akcija znači privatizaciju HET-a.

„Ova prodaja akcija znači privatizaciju preduzeća, mijenja se vlasnička struktura, emituje se više akcija nego što HET ima. Ako neko kupi sve, ima većinski paket, što znači privatizacija, bez odluke Narodne skupštine Republike Srpske. U Odluci nigdje ne stoji ograničenje, odnosno da neko ne može steći više od 10 odsto akcija, što znači da jedno lice može kupiti čitavu emisiju akcija“, tvrde stručnjaci za tržište kapitala.

Dodaju da se, pored toga, do sada prilikom prodaje državnog kapitala tražila potvrda ko ima izmirene obaveze, a sada se to ne traži i bilo koji poreski dužnik može da kupi akcije.

„Potpuno je srušen koncept upravljanja javnim preduzećem“, kategorični su stručnjaci.

Slažu se i da ima dosta nepoznanica jer nije definisano ko je oslobođen od preuzimanja, ukoliko stekne više od 30 odsto kapitala HET-a.

„Onaj koji stekne taj dio akcija mora po zakonu da uđe u preuzimanje, ali on se toga oslobađa. To je privatizacija na mala vrata, postoji interes Srbije da kupe za 50 miliona evra akcije i steknu kontrolu nad preduzećem. Ima dosta nepoznanica, za male pare neko potpuno nov i sa strane može preuzeti većinski paket akcija u HET-u“, navode sagovornici CAPITAL-a.

Prodajna cijena akcija za akcionare koji koriste pravo preče kupovine iznosi 0,29 KM po jednoj akciji. Cijena za preostale akcije formiraće se na berzi, po principu višestrukih cijena, s tim da će prodajni nalog biti unesen po cijeni od 0,29 KM. Standard povećanja cijene je 0,01 KM.

Pored Odluke o emisiji akcija javnom ponudom, koja je stavljena na dnevni red sjednice Skupštine akcionara HET-a za 21. januar, predložena je i Odluka o oslobađanju od obaveze objavljivanja ponude za preuzimanje investitora – kupaca emisije akcija.

„Odobrava se investitorima – kupcima druge emisije akcija emitovane javnom ponudom od strane HET-a da mogu steći preko 30 odsto od ukupnog broja glasova koje daju akcije Emitenta, samostalno ili sa povezanim licima, bez obaveze provođenja postupka preuzimanja preostalih akcija Emitenta u skladu sa Zakonom o preuzimanju akcionarskih društava“, navedeno je u predloženoj Odluci.

Podsjećamo, HET je treći kvartal prošle godine završio sa dobiti od 4,4 miliona KM, a na polugodištu je imao neraspoređenu dobit od 35,2 miliona KM. Ukupan kapital tada je iznosio 907,9 miliona KM.

Kada je ranije spominjano pitanje privatizacije „Elektroprivrede RS“ predstavnici vlasti bili su kategorični da se to neće desiti i da nije u planu.

„Niko u Vladi Republike Srpske ne razmišlja o privatizaciji bilo kojeg javnog preduzeća, pa tako ni `Elektroprivrede RS`“, poručio je ranije premijer RS Radovan Višković.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Republika Srpska prodaje HET!

    1. Martin

      Prijaviće se i Hrvatska elektroprivreda, za male pare mogu preuzeti HET. Ovo je san snova.

      • sds 1990

        sto ce uopste onaj zakon o hov kad ljudi naprave sve kako njima odgovara. cuj prodajes po 0,29 nesto sto vrijedi marku. a ja moram hljeb od tries feninga kod sase pekara platiti marku i dvaest. da bi ono mogo imati udruzenje poslodavaca i stalno biti na tv. njemu treba najskuplju struju napraviti

    2. Vlado

      Ovo će biti kao Sanader u Hrvatskoj izgleda.

    3. Dejan

      Bice kao kad je prodat telekom. Srbija privatizovala i prvo otpustili visak radnika.
      Sta ce reci Trebinjci, kako ce Luka dobiti izbore ako srbijanci pocnu dijeliti otkaze ?

      • Boki

        Dejane, ko je u Telekomu dobio otkaz, cak je PDP zadrzao poluge zaposljavanja?

    4. Mash

      Da li Srbija na ovaj nacin privatizuje i Hrvatsku Elektroprivredu ?
      Jedan agregat u HE Dubrovnik pripada HETu.

    5. Dex

      Pa to je nevidjeno, šta rade da Bog sačuva.Kakva vlast, kakve funjare, a ovamo se busaju lažni nacionalisti

    6. Sima

      Cestitke zbog donosenja odluke o dokapitalizaciji ili za one koje ne razumiju sta znaci to – privatizaciji. Nadam se da nece lokalne fukare preuzeti HET ali ko god da preuzme, 70% radnika ide na biro. Danas HET, sutra ostali dijelovi elektroprivrede.
      Svaka cast – bilo je krajnje vrijeme

      • Mare

        Nije nego ce faliti radnika za HE Dabar za HE Bileca i druge nove elektrane.
        Naravno da ce neradnici biti visak .