Capital.ba

Hrvatska narodna banka poziva ljude da prebacuju gotovinu “iz čarapa” u banke

06.01.2022. / 9:30

ZAGREB – Hrvatska narodna banka pozvala je ljude da počnu prebacivati ​​svoje skrivene novčanice kuna iz madraca ili ladica za čarape u banke kako bi olakšale usvajanje evra u zemlji, koje se očekuje sljedećeg januara.

okruzni sud

Četiri miliona stanovnika Evropske unije očekuje u julu konačnu odluku država članica europodručja o datumu kada će se moći pridružiti jedinstvenoj valuti.

“Građani koji kod kuće drže veće iznose kuna, bilo da se radi o štednji ”u čarapama” ili gotovini za transakcijske potrebe, mogu se pripremiti za prijelaz na euro smanjenjem iznosa gotovine koju drže, bilo polaganjem u banke ili postepenim trošenjem”, navela je centralna banka u odgovoru e-poštom na pitanja Bloomberga.

Tako bi sebi pojednostavili proces konverzije.

Kao i u drugim bivšim komunističkim zemljama, Hrvati često drže gotovinu kod kuće iz nepovjerenja u državu i banke. Popularno poznata kao “čarapa štednja”, gotovina je bila popularna tokom visoke inflacije i političkih previranja koje je nacija doživjela 1990-ih.

Centralna banka nema procjene koliko se od 36 milijardi kuna (5,4 milijarde dolara) koji su trenutno u opticaju drži izvan banaka.

Iako će obje valute biti prihvaćene kao zakonsko sredstvo plaćanja dvije sedmice nakon formalne promjene, ljudi će moći mijenjati kune u bankama do 2023. godine, pa čak i kasnije.

Ukupni troškovi scentralne banke koji se odnose na promjenu valute u tri godine zaključno s 2024. procjenjuju se na 916 miliona kuna (138 miliona dolara).

Komercijalne banke kažu da će, iako bi ih konverzija mogla koštati milijardu kuna godišnje na ime izgubljenih kursnih naknada, će redukovati valutni rizik i poboljšati stabilnost.    Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!