Capital.ba

Neefikasan sistem socijalne zaštite u Srpskoj

08.12.2021. / 15:55

BANJALUKA – Nadležne institucije nisu pristupile izradi neophodnih ključnih dokumenata za razvoj sistema socijalne zaštite u Republici Srpskoj, nisu preispitale koliko je adekvatan postojeći model finansiranja prava koja proističu iz oblasti socijalne zaštite, a u pojedinim lokalnim zajednicama se na prvu isplatu čekalo duže nego što je to bio slučaj ranije.

socijalne zaštite

FOTO: Pixabay

Sve su ovo zaključci Glavne službe za reviziju javnog sektora RS koja je naknadno ispitala provođenje preporuka iz Izvještaja revizije učinka „Efektivnost ostvarivanja prava u socijalnoj zaštiti“.

Nisu izrađeni strateški dokumenti

„Naknadni pregled je pokazao da nadležne institucije, u periodu nakon objavljivanja Izvještaja revizije učinka, nisu pristupile izradi neophodnih strateških dokumenata kako bi se utvrdila ključna opredjeljenja i strateški pravci razvoja sistema socijalne zaštite, kao bitne pretpostavke organizacije, funkcionisanja i njegovog razvoja“, istakli su revizori

Dodali su da nije preispitano ni koliko je postojeći model finansiranja prava iz te oblasti uopšte adekvatan, kao ni kakav je njegov uticaj na postojeće stanje.

Ono što su revizori još zamjerili, kada je ostvarivanje prava iz oblasti socijalne zaštite u pitanju, jeste to što su prošle godine građani u pojedinim lokalnim zajednicama na prvu isplatu čekali duže nego 2016. godine kada su preporuke date.

„Takođe, mnoge jedinice lokalne samouprave i dalje ne raspolažu dovoljnim kadrovskim i finansijskim kapacitetima što uzrokuje poteškoće u pravovremenoj organizaciji rada komisija i isplati novčanih sredstava za finansiranje navedenih prava“, naglašavaju revizori.

Diskriminacija korisnika socijalne zaštite

Podsjetimo, revizori su 2016. godine utvrdili da korisnicima socijalne zaštite, posmatrano sa apekta prava na novčanu pomoć i prava na dodatak za pomoć i njegu drugog lica, u postupku ostvarivanja prava nije osigurana pravovremenost niti mogući nivo ravnopravnosti svih korisnika.

„Utvrđeno je da korisnici socijalne zaštite relativno dugo čekaju na ostvarivanje navedenih prava, te da među njima postoje značajne razlike u vremenu čekanja“, zaključili su tada revizori.

Na osnovu tih nalaza dali su i preporuke o promjenama koje je potrebno učiniti da bi se unaprijedilo funkcionisanje sistema socijalne zaštite. 

Sve date preporuke su djelimično provedene. 

„Vladi Republike Srpske, odnosno Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, te jedinicama lokalne samouprave, koje imaju najznačajnije uloge, nadležnosti i odgovornosti u oblasti socijalne zaštite, se preporučuje da intenziviraju postojeće i preduzmu potrebne mjere i aktivnosti u cilju potpune realizacije preporuka datih u Izvještaju revizije učinka“, naveli su revizori.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!