Capital.ba

UPIS RS: Zašto noćni klubovi mogu, a automat klubovi ne mogu raditi puno radno vrijeme?

07.12.2021. / 13:57

BANJALUKA – Udruženje priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS) uputilo je novi dopis Republičkom štabu za vanredne situacije i na ruke premijeru Srpske Radovanu Viškoviću u kojem ponovo zahtijeva hitno odobravanje punog radnog vremena automat klubovima. 

EVL

FOTO: Capital

Automat klubovi u Republici Srpskoj već godinu i po dana rade po skraćenom radnom vremenu, a vlasnici su na granici zatvaranja pojedinih poslovnica i upućivanja trećine radnika kućama, koje sada drže kao višak nadajući se da će ograničenje biti ukinuto.

Podsjećaju kako je još od pojave COVID-19 pandemije, automat klubovima uskraćena mogućnost rada u punom kapacitetu, odnosno 24 sata, kako je to zakonom regulisano.

S druge strane, noćnim klubovima u ugostiteljstvu je dozvoljeno puno radno vrijeme iako ni približno ne mogu postići nivo mjera zaštite svojih posjetilaca od virusa korona kao što to čine automat klubovi, u kojima nema gužve, a gosti drže distancu jedni od drugi”, saopšteno je iz UPIS RS.

Podsjećaju i da radno vrijeme kladionica i klasične tombole svakako ne iznosi 24 sata i da one stoga ne trpe promjene.

Automat klubovi su prvenstveno mjesta na kojima se okuplja veoma mali broj ljudi i gdje se poštuju sve neophodne epidemiološke mjere. Ovu tvrdnju potkrepljuje i činjenica da kod priređivača igara na sreću, od izbijanja pandemije do danas, nije bilo zatvaranja niti iziricanja kazni u vezi kršenja epidemioloških mjera. Automat klubovi rade pod izuzetno otežanim uslovima, tako da bi dozvola za puno radno vrijeme bila najmanje što može da se učini u sprečavanju njihovog propadanja i smanjenja broja radnih mjesta u ovoj grani privrede”, poručuju iz UPIS RS-a.

Oni napominju kako se porezi koje priređivači igara na sreću uplaćuju sastoje se od fiksnog i varijabilnog dijela. Varijabilni dio se obračunava na mjesečnom nivou kao određen postotak od prometa priređivača.

Da bi automat klubovi ostvarili prihode, sačuvali likvidnost i zaposlene i platili državi propisane obaveze, neophodno je da imaju uslove za rad u punom kapacitetu, smatraju oni.

Iz tog razloga UPIS RS ponovo insistira da se automat klubovima hitno izađe u susret i omogući puno radno vrijeme. U suprotnom, vlasnici automat klubova poručuju da će biti prisiljeni da zatvore određene poslovnice i dio zaposlenih pošalju kućama.

U dopisu upućenom Republičkom štabu za vanredne situacije i premijeru Viškoviću, UPIS RS izražava žaljenje što nadležni odmah nisu riješili njihovo pitanje, iako su u više navrata dobijali čvrste argumente da ne postoji nijedan razlog da se automat klubovi tretiraju kao “crna ovca” u našem društvu.

Čak je i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u dva navrata davao preporuku da se automat klubovima dozvoli puno radno vrijeme.

U međuvremenu, dozvoljen je rad noćnim klubovima koji su mjesta okupljanja velikog broja ljudi, a odobren je i veći broj koncerata i sličnih masovnih okupljanja.

Naglašavamo da je nama u cilju da sačuvamo zdravlje naših radnika i gostiju, te sami preduzimamo sve neophodne mjere u tom cilju. Stav UPIS-a RS je da ograničavanje rada u našoj djelatnosti neće donijeti nikakve koristi u borbi protiv COVID-19 i zato ponovo insisitiramo na tome da nam se što prije dozvoli puno radno vijeme. Takođe, zahtijevamo da nas kao strukovno udruženje, koje okuplja preko 90% priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj, konsultujete prilikom donošenja epidemiolških mjera u našoj djelatnosti. Mi smo spremni za svaki vid saradnje i želimo da budemo aktivno uključeni prilikom rješavanja problema koji se i nas tiču. Naše članice su društveno odgovorne kompanije, koje već pomažu na razne načine svojoj zajednici i žele da takav oblik društveno odgovornog poslovanja nastave i ubuduće”, navodi se na kraju dopisa koji je UPIS RS uputio Republičkom štabu za vanredne situacije i premijeru Viškoviću”, zaključuje se u saopštenju Udruženja priređivača igara na sreću u Republici Srpskoj (UPIS RS).

CAPITAL: D.T. 

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!