Capital.ba

Vijeće naroda RS kupuje tri limuzine

06.12.2021. / 16:38

BANJALUKA – Vijeće naroda Republike Srpske odlučilo je da kupi tri službena putnička automobila za koja su spremni platiti gotovo 150.000 KM, a između ostalog zahtijevaju da to budu crne metalik limuzine proizvedene ove godine.

vijeće naroda

FOTO: Capital

Ono što je interesantno je da, kada pogledamo Portal javnih nabavki, možemo vidjeti da Vijeće naroda svake godine nabavi po barem jedno putničko vozilo. 

Tako su krajem prošle godine nabavili jedno vozilo od skoro 35.000 maraka, dok su u 2019. godini godini nabavili automobil od gotovo 100.000 KM.

Na automobilima nisu štedjeli ni 2018. godine kada su kupili vozilo od skoro 30.000 KM, dok su u 2017. godini kupili dva automobila od po gotovo 30.000 maraka. 

Kada su u pitanju ostale karakteristike vozila u najnovijoj nabavci, u Vijeću traže da ono ima šest brzina, pogon na sva četiri točka, samozatamnjujuće unutrašnje ogledalo, bočne zračne jastuke, kao i zračni jastuk za koljena.

Osim toga, u ovoj instituciji žele i da u vozilu imaju multifunkcionalni servo upravljač sa komandama, bežično povezivanje telefona, automatski dvozonski klima uređaj, kao i zatamnjena zadnja stakla.

Kada su u pitanju uslovi koje ponuđač mora da ispuni, mora da bude proizvođač, generalni zastupnik ili ovlašćeni distributer ponuđenih vozila. 

Takođe, mora dostaviti opis i fotografiju ponuđenih vozila koja su predmet ponude.

Ponuđač koji dobije ugovor za nabavku tri putnička automobila, imaće obavezu da ih isporuči za maksimalno deset dana od dana potpisivanja ugovora, a na njih će morati ponuditi i opštu garanciju od četiri godine ili pređenih 120.000 kilometara.

„Garancija na prohrđavanje treba da bude minimalno deset godina“, naglašeno je u tenderskoj dokumentaciji. 

Važno je napomenuti da je Vijeće naroda u ovoj godini održalo 15 redovnih i devet sjednica Zajdničke komisije Narodne skupštine Republike Srpske i Vijeća naroda RS. 

Vijeće naroda broji 28 delegata i to po osam iz svakog konstitutivnog naroda i četiri iz reda ostalih. 

U ovoj godini na raspolaganju imaju budžet od 3,3 miliona maraka, te a lani su, u godini pandemije, samo na hotelski smještaj i restoranske usluge u Hotelu „Bosna“ u Banjaluci potrošili 17.348 KM. 

Zanimljivo je pogledati i spisak nabavki Vijeća naroda na Portalu javnih nabavki, a one se odnose uglavnom na kupovinu automobila, hotelske smještaje i resotranske usluge, te nabavke tečnih goriva.

Takođe, kako je ranije objavljeno, u Vijeću naroda je godinama nezakonito pojedinim fukcionerima isplaćivan „bijeli hljeb“, ali nakon što je to otkriveno u medijima, Ustavni sud RS im je ukinuo tu privilegiju.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!