Capital.ba

UKC renovira zgradu stare pulmologije za oboljele od korone

06.12.2021. / 12:34

BANJALUKA – Univerzitetski klinički centar Republike Srpske planira da renovira zgradu stare pulmologije kako bi tu mogao da smjesti oboljele od virusa korona, a za sanaciju objekta spreman je da plati 634.500 KM.

ukc

Foto: Banjaluka.net

Riječ je o vanplanskoj nabavci koja je odobrena posebnom odlukom donesenom prije nekoliko dana.

„Predmet javne nabavke je izvođenje radova na sanaciji objekta stare pulmologije s ciljem obezbjeđivanja adekvatnog prostora za smještaj covid pacijenata po sistemu ’ključ u ruke’“, navedeno je u tenderskoj dokumentaciji.

UKC od potencijalnih ponuđača traži odgođeno, bezavansno i beskamatno plaćanje, a zainteresovane firme ponude mogu da dostave do 11. januara iduće godine.

Najvažniji kriterijum za dodjelu ugovora je cijena, ali rukovodstvo UKC će ocjenjivati i rok završetka radova kao i garanciju za izvedene radove.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS u subotu su u UKC RS bila hospitalozovana 194 pacijenta oboljela od virusa korona, od kojih je 19 bilo na respiratoru.

UKC je i u prošloj godini renovirao zgradu stare hirurgije za zbrinjavanje oboljelih od korone, a to je koštalo 1,57 miliona KM.

Portal Žurnal.info pisao je tada da je ovaj posao po principu “ključ u ruke” dobila banjalučka firma “Delta MD”, ali i da je samo par mjeseci prije te nabavke UKC, takođe, za adaptaciju zgrade stare hirurgije izvojio 602.998 KM.

UKC je, ipak, kasnije donio odluku da se u adaptirani prostor Stare hirurgije premjeste onkološki pacijenati iz Klinike za onkologiju UKC RS, kao i ambulante u kojima onkološki pacijenti primaju neki vid onkološke terapije.

Podsjećamo, Republika Srpska je prošle godine pokušala da nabavi pokretnu bolnicu s ciljem zbrinjavanja oboljelih od virusa korona, a ta nabavka je izazvala veliku pažnju javnosti jer je Srpskoj isporučen samo šator.

Ugovor o nabavci pokretne bolnice, težak 4,2 miliona KM, Institut za javno zdravstvo RS potpisao je sa preduzećem “Balkan global”, u vlasništvu Slavenka Rističa, ali je on nakon pritiska javnosti raskinut jer to preduzeće nije ispoštovalo svoje obaveze.

Kompanija “Balkan global” zatim je Institutu vratila 4,29 miliona maraka nakon raskida ugovora, a ovom nabavkom bavilo se i Specijalno tužilaštvo RS.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!