Capital.ba

Goldman smanjio procjenu rasta SAD za 2022. zbog okmikrona

05.12.2021. / 14:45

NJUJORK- Investiciona banka Goldman Saks smanjila je prognozu ekonomskog rasta SAD na 3,8 odsto za 2022. godinu, navodeći kao razlog rizike i neizvjesnosti zbog pojave omikron soja korona virusa.

SAD

FOTO: Pixabay

Goldman Saks je ranije predviđao rast američke privrede u 2022. godini od 4,2 procenta, prenosi tv stanica CNN i dodaje da je banka takođe snizila procjenu privredne ekspanzije za četvrti kvartal ove godine na 2,9 odsto međugodišnje sa prvobitno projektovanih 3,3 posto.

Ekonomista Goldmana, Džozef Brigs, ocjenio je da bi omikron mogao da uspori ponovno otvaranje privrede, ali da se očekuje “samo skromno usporavanje” potrošnje na usluge.

Iako su mnoga pitanja još uvijek bez odgovora, mislimo da je sada najverovatniji umjereni negativan scenario, prema kojem se virus širi brže, a imuni odgovor na ovu tešku bolesti biti samo malo oslabljen“, naveo je on u belešci.

Nedostatak radnika mogao bi da potraje duže ako se ljudi ne budu osjećali spremnima da se vrate na posao zbog ovog soja, smatra Brigs.

Goldman je ukazao na to da bi širenje virusa moglo da pogorša situaciju sa snabdjevanjem ukoliko druge zemlje uvedu stroža ograničenja, te da bi povećanje stope vakcinacije među spoljnotrgovinskim partnerima spriječilo ozbiljne poremećaje.

Prognoza Goldman Saksa za SAD dolazi nakon što je izvršna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva ovog vikenda upozorila na jednom Rojtersovom događaju da će MMF vjerovatno smanjiti svoje procene globalnog ekonomskog rasta zbog omikrona, napominje CNN.

Čak i prije pojave ove nove varijante, bili smo zabrinuti da oporavak… pomalo gubi zamajac“, rekla je ona, dodajući da bi novi soj mogao vrlo brzo da se proširi, što bi potencijalno urušilo samopouzdanje ekonomija.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!