Capital.ba

Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti korisnicima više od 25 miliona KM

05.12.2021. / 13:50

BANJALUKA – Brojnim korisnicima biće obezbijeđeno više od 25 miliona KM u skladu sa pripremljenim izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti, rekao je vršilac dužnosti pomoćnika ministra za socijalnu, porodičnu i dječiju zaštitu Republike Srpske Vladimir Makarić.

FOTO: Pixabay

Makarić je podsjetio da pravo na naknadu roditelju-njegovatelju ili njegovatelju može da ostvari jedan od roditelja djeteta najduže do 30. godine života tog djeteta, te precizirao da je 25.677.210 KM za realizaciju uvećanja prava za majke i djecu u Srpskoj obezbijeđeno putem republičkog Fonda za dječiju zaštitu.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske saopšteno je da je u skladu sa ovim izmjenama zakona planirano da se nova i uvećana prava ostvaruju od početka naredne godine, dodavši da se prvi put uvodi pravo na dodatak za djecu i za prvorođeno dijete u porodici lošijeg materijalnog statusa.

Time se daje određeni podstrek rađanju prvog djeteta”, navodi se u saopštenju.

Iz resornog ministarstva navode da se, istovremeno, višečlanim porodicama na taj način unapređuju uslovi za podizanje djece, jer se povećavaju i prihodi tih porodica.

Planirano je da visina dodatka za prvo dijete bude ista kao i za drugo, odnosno 97,20 KM, a i uslovi za ostvarivanje prava na dodatak na djecu za prvo dijete biće jednaki kao i za drugo dijete.

Osim toga, odlučili smo se i da za 100 odsto uvećamo iznose dodatka na djecu za drugo i četvrto dijete, koji će sada iznositi 97,20 KM, dok su procenti uvećanja nešto manji za treće dijete koje će sada imati 140,40 KM, kao i za osjetljive kategorije djece poput djece sa smetnjama u razvoju i djece korisnika prava na dodatak za tuđu njegu i pomoć koja će primati 172,80 KM“, nadode iz Ministarstva.

U saopštenju se napominje i da djeci pripada pravo na dodatak do navršene 15. godine života ako se redovno školuju i u skladu sa ostalim uslovima iz Zakona, dok za djecu iz osjetljivih kategorija nije bitan materijalni status, a pravo se ostvaruje najkasnije do 26 godina života.

Pravo na pomoć za opremu novorođenčeta uvećava se sa dosadašnjih 250 na 500 KM, te će svako novorođeno dijete u Srpskoj od 1. januara naredne godine taj iznos primiti na ime ove pomoći.

Tu je, takođe, potrebno napomenuti da to nije uslovljeno materijalnom situacijom i statusom porodice“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva ističu da je naknada za roditelja-njegovatelja sa dosadašnjih 135 KM povećana na iznos od 540 KM, što je značajna podrška porodicama koje ostvaruju ovo pravo, a takvih je oko 520 u Srpskoj.

Još jedna novina, kada je u pitanju pravo na naknadu roditelj-njegovatelj, jeste da je uvedena mogućnost da i nezaposleni član porodice koji nije srodnik, može ostvariti ovo pravo, ako brine o djetetu i ako je jedan roditelj zaposlen i ne koristi pravo na rad sa polovinom punog radnog vremena radi njege djeteta sa smetnjama u razvoju“, preciziraju u Ministarstvu.    Srna

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Izmjenama Zakona o dječijoj zaštiti korisnicima više od 25 miliona KM

    1. reakcija

      Bilo je pametnije i razumnije da se uvede porez na drugo i treće dijete, i to retroaktivno 20 godina da plate, pa da se onda tim novcem grade fabrike gde bi ta djeca radila, i tako da im se obezbede radne mesta sa druge strane da se suzbija demografska eksplozija koja nastaje kada se rađa po 2-3 dece u proseku. ALi vlast to neće jer želi da prikrijhe da je uništila živote više od polovine omladine, pa ajd sad daji podsticaje, prvo neka dokažu da ima posla, neka zaposle postojeću djecu, a ne da se povaćava stanovništvo suvipnoi za koje neće biti mesta.