Capital.ba

„Fructa trade“ povećava udio u Našoj banci

03.12.2021. / 13:23

BIJELJINA – Vlasnici Naše banke iz Bijeljine odlučili su da prodaju akcije u iznosu od dva miliona maraka, investitor kome je upućena ponuda je „Fructa trade“ iz Dervente, s tim da će postojeći akcionari imati pravo preče kupovine.

naša banka

Foto: Capital

U Obavještenju za akcionare Naša banka je navela da je Skupština akcionarskog društva 25. novembra donijela Odluku o 20. emisiji akcija upućenoj investitoru koji će za upisane hartije od vrijednosti uplatiti najmanje 100.000 KM.

„Ukupan broj akcija koje se emituju je 2.000.000 akcija, nominalna vrijednost jedne akcije je jedna KM. Dvadeseta emisija akcija upućena je investitoru „Fructa trade“ Derventa s tim da postojeći akcionari, na dan presjeka – 15. decembar 2021. godine, imaju pravo preče kupovine akcija ove emisije“, naveli su u Našoj banci.

Rok za korištenje prava preče kupovine je 15 dana od dana presjeka.

Podsjećamo, „Fructa trade“ ranije je kupila dio akcija Pavlović banke koja je kasnije preimenovana u Našu banku. Trenutno ta derventska kompanija ima 9,8 odsto učešća s pravom glasa u Našoj banci.

Naša Banka nastala je promjenom vlasničke strukture u julu 2019. godine, kao i promjenom naziva u novembru 2019. godine i pravni je sljedbenik Pavlović International Banke.

Promjene u Pavlović banci počele su kada je dio akcija te banke kupio „Batagon International“ u martu 2019 godine. Nakon što je toj kompaniji propao pokušaj da kupi potraživanja Srpske od FG “Birač”, odustali su od daljeg ulaganja u Pavlović banku.

Nakon toga, akcije banke u julu kupile su firme „Pavgord“ Foča i „Galens“ Novi Sad, te postali vlasnici skoro 60 odsto akcija sa pravom glasa.

Naša banka je prošle godine ostvarila neto dobit od 190.558 KM, dok je u 2019. godini dobit banke iznosila 24.379 KM.

Naša banka je u prvom polugodištu ove godine ostvarila neto dobit od 227.279 KM, dok je u istom periodu prošle godine imala gubitak od 910.476 KM. Zapošljava oko 212 radnika.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!