Capital.ba

Haos u „RiTE Ugljevik“, uprava komunicira preko pisama 

02.12.2021. / 13:25

UGLJEVIK – U Upravi „Rudnika i Termoelektrane (RiTE) Ugljevik“ vlada potpuni haos. Četvorica izvršnih direktora optužuju generalnog direktora Čedomira Stojanovića da ih sabotira, a preduzeće vodi u propast.

Rite Ugljevik

FOTO: Radio skala

O nivou međuljudskih i profesionalnih odnosa u ovom preduzeću, kao i kvalitetu komunikacije, najbolje govori to što se izvršni direktori sa Stojanovićem dopisuju preko pisama, od kojih je jedno i u posjedu portala CAPITAL.

Potpisuju ga izvršni direktori za poslove proizvodnje Milutin Tasovac, za poslove proizvodnje uglja i razvoj rudnika Dragiša Vidaković, za organizacione i pravne poslove Slobodan Marković te izvršni direktor za ekonomsko-finansijske poslove Simo Stakić.

U pismu se navodi kako se preduzeće nalazi u dosta složenoj i teškoj situaciji sa neizmirenim obavezama koje su početkom novembra iznosile 51,7 miliona maraka i zbog čega se suočava sa brojnim tužbama, a koje dodatno usložnjavaju situaciju.

Napominjemo da su u novembru 2018. godine, kada ste preuzeli funkciju, neizmirene dospjele obaveze iznosile 22 miliona maraka, a danas su drastrično veće, što ukazuje na loš finansijski trend poslovanja u vrijeme vašeg direktorovanja. Čini nam se da nemate nikakvu viziju i plan, ni kratkoročni ni dugoročni izlazak iz ove situacije. Što je još gore niste spremni da sa Upravom razgovarate o perspektivi preduzeća, razvojnim planovima, kao i rješavanju konkretnih pitanja i problema”, navodi se u pismu.

Izvršni dirketori krive Stojanovića da ne održava redovno sjednice Uprave na kojima bi se donosile bitne odluke o poslovanju i optužuju ga da samostalno upravlja preduzećem.

Više puta smo od Vas usmeno tražili da se sjednice održavaju najmanje jednom sedmično, ali je to ostalo bez rezultata. Čak ste nam svojim odlukama uskratili pristup nekim dokumentima kao što je dnevni pregled likvidnosti preduzeća. To nije u redu, po zakonu svakako nije, nego je izraz vaše samovolje i zloupotrebe”, pišu ogorčeni direktori.

Ocjenjuju kako je Stojanović svojim ponašanjem ugrozio autoritet i institut direktora i Uprave u kolektivu.

Ukazujemo na ozbiljan problem zbog vašeg lošeg rada pa i samovolje. Želimo da damo puni doprinos u radu preduzeća u skladu sa ovlašćenjima koja nam pripadaju i skupa obezbijedimo budućnost preduzeću”, zaključuje se u pismu.

Čedomir Stojanović se nije javljao na telefon kako bi odgovorio na ove optužbe.

Prije nekoliko dana, kada je preduzeće „RiTE Ugljevik“ obilježavalo slavu on je izjavio kako termoelektrana “ispunjava izuzetno optimistično postavljene planove, te da će do kraja godine proizvesti preko 1.600 gigavat-časova električne energije”.

Zadržali smo primat u proizvodnji električne energije. Najveći smo u Republici Srpskoj i najviše proizvodimo“, pohvalio se tada Stojanović.

Međutim, ono što je tada propustio da kaže je da je preduzeće za tri kvartala ove godine napravilo poslovni gubitak od skoro 13 miliona maraka, te povećalo broj zaposlenih.

Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo, ali i uprava „Elektroprivrede“ već duže vrijeme najavljuju sistematsko rješavanje problema u zavisnim preduzećima.

U Zaključku iz septembra ove godine navode kako Uprave po zavisnim preduzećima moraju aktivno učestvovati u poboljšanju poslovanja kompletnog sistema ERS. Međutim, jasno je da iz Ugljevika ne dolaze rješenja, nego problemi.

Da podsjetimo, Stojanovićevim radom nisu zadovoljni ni predstavnici sindikata koji već duže vremena upozoravaju upravo na ono na šta ukazuju i izvršni direktori u pismu.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Haos u „RiTE Ugljevik“, uprava komunicira preko pisama 

    1. Ranko

      Eh… A da vi tek znate kakav zaista haos vlada u našoj firmi…. Izvršni direktori su najmanje važni , od njih svakako ništa ne zavisi niti oni u stvari išta znaju. Partija ih dovela da uzimaju platu i kradu za nju. Problem je daleko dublji,problem su nesposobni a podobni kadrovi koji ne znaju struku i oni će firmu dovesti do stanja havarije kojua će staviti tačku na ovo nazovi poslovanje.

      • perica

        Haos je u cijeloj Elektroprivredi. Čeka se prodaja jer su ogromne pare potrošene na softvere.

        • Boro

          Čim je Petroviću povjerena sve je bilo jasno. Čovjek koji nema nikakvog morala i skrupula. Preambiciozan čovjek, koštaće skupo i Dodika.