Capital.ba

Proizvođač “Mocart kugli” ide u stečaj

01.12.2021. / 8:40

BEČ – Kompanija “Salcburg čokolade” iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtjev za stečaj.

mocart kugle

FOTO: Agencije

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savjetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće bilježilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli.

Pad obrti iz prošle godine moglo je samo djelimično biti kompenzovano u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle bilježiće se ogroman gubitak.

Aktuelni lokdaun i značajni rast cijena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi“, dodao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi “Bobi čokolade”, “Maria Terezija taler” i “Salcburg konfiseri”.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom “Rajsigl fabrika slatkiša” u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956.u Gredig.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!