Capital.ba

„Elektroprivreda RS“ se obveznicama zadužuje na Bečkoj berzi

29.11.2021. / 16:15

BANJALUKA – „Elektroprivreda RS“ zadužiće se obveznicama na Bečkoj berzi u januaru iduće godine, potvrdio je danas premijer RS Radovan Višković.

elektroprivreda rs

Foto: Capital

Na pitanje novinara da li je tačna informacija da će ERS emitovati obveznice u januaru na Bečkoj berzi, Višković je prvo pokušao da izbjegne odgovor navodeći da to javno preduzeće i da će oni to uraditi ako menadžment procijeni da treba.

Međutim, na ponovno pitanje novinara da li ima informaciju o tome, Višković je rekao da ima jer je Vlada većinski vlasnik ERS i menadžment je obavezan da dobije saglasnot od Vlade.

„Vlada je dala saglasnost. To je dobar test za ERS da na međunarodnom finansijskom tržištu se pokaže da li ima interesovanja za njenim obveznicama“, rekao je Višković  i dodao da Vlada nije dala garanciju za otplatu tih obveznica.

Kazao je da ERS značajne projekte finansira i iz vlastitih sredstava.

“Već je krenula investicija na Bistrici vrijedna 110 miliona evra i ona se u cijelosti finansira iz vlastitih sredstava ERS. Daj da ne poskupi struja za privredu, za domaćinstva, daj da radimo investicije. Moramo znati šta hoćemo”, rekao je Višković.

Višković nije želio otkriti ko je kupac obveznica RS koje je emitovala na Londonskoj berzi, navodeći da su ti podaci dostupni na toj berzi, iako takvih podataka nema na Londonskoj berzi.

CAPITAL: M. Č. Lj.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: „Elektroprivreda RS“ se obveznicama zadužuje na Bečkoj berzi

    1. Liliputanac

      Pretpostavka je da će nam na ovakav način prodati ERS. Žalim im da zaglave ozbiljnu robiju zbog ovoga :)

    2. JA

      Ovaj baš izgubio kompas.
      Kao da je rekao da je dobro da se neka osoba počne drogirati jer će tako testirati izdržljivost organizma na narkotike, a ujedno i testirati ko je sve spreman da pozajmi narkomanu novac za drogu.
      Sve stručnjaci.
      ERS je propao.