Capital.ba

Globalni dug: Prosječno zaduženje po čovjeku 37.500 dolara

29.11.2021. / 11:30

SARAJEVO- Ukupni globalni dug iznosi oko 300 biliona dolara, a ova ogromna suma predstavlja 353 procenta globalnog BDP-a, prema podacima za drugi kvartal tekuće godine.

agencija za naplatu potraživanja

FOTO: Pixabay

Ipak, to je poboljšanje u odnosu na prvi kvartal, kada je globalni dug bio 362 odsto BDP-a. To bi značilo da je svaki stanovnik planete u prosjeku dužan 37.500 dolara.

Ukupni nivo duga, koji uključuje državni, dug domaćinstava i korporativne i bankarske dugove porastao je za 4.800 milijardi dolara do kraja juna. Veći deo tog zaduženja predstavlja državni, ili nacionalni dug. To je neto akumulacija budžetskog deficita vlade, odnosno ukupan iznos koji vlada duguje povjeriocima, piše Biznis.rs.

 Kada je riječ o zemljama sa najvećim dugom u odnosu na njihov BDP, na prvom mjestu je Japan sa čak 235 odsto duga. Japan duguje više od 13.000 milijardi dolara, prema podacima MMF-a. Iako SAD imaju skoro 29.000 milijardi dolara nacionalnog duga to je nešto manje od 134 odsto BDP-a zemlje, pa je samim tim njihov dug održiviji.

Grčki dug od 379 milijardi dolara izgleda gotovo beznačajno prema američkom, ali predstavlja više od 210 procenata BDP-a. Sljedeća država Evropske unije sa najvećim nacionalnim dugom u odnosu na bruto društveni dohodak je Italija koja duguje više od 3.000 milijardi dolara, što je skoro 135 odsto BDP-a zemlje.

Prema podacima prije pandemije, Francuska je dugovala 2.900 milijardi dolara, a u međuvremenu se taj iznos nesumnjivo povećao. Dug Francuske predstavlja više od 98 odsto BDP-a.

Njemačka duguje više od 4.300 milijardi dolara, a to predstavlja oko 72,5 odsto BDP najveće ekonomije Evrope. Prema stručnim prognozama nivo duga Njemačke prema BDP-u biće manji od 70 odsto iduće godine.

Druga ekonomija svijeta – Kina, imala je uoči pandemije nacionalni dug nešto manji od 9.000 milijardi dolara, što je 54,4 bruto domaćeg proizvoda. Međutim, trend rasta kineskog duga u odnosu na BDP je nepovoljan, budući da je 2014. godine bio oko 41,5 odsto.

Rusija ima oko 216 milijardi dolara nacionalnog duga, ili manje od 19,5 odsto BDP-a.

Rusija je deveta na listi najmanje zaduženih zemalja svijeta. Prema podacima iz prošle godine, Velika Britanija duguje oko 3.000 milijardi dolara, što je više od 85 odsto BDP-a zemlje.

Imajući u vidu Brexit i pandemiju, treba očekivati da je britanski dug u međuvremenu porastao.

Srbija duguje više od 27 milijardi dolara, što u poređenju sa prethodno navedenim sumama relativno malo, ali je nacionalni dug Srbije skoro 59 odsto BDP-a. Prema ocjeni portala VisualCapitalist, u državama čiji dug premašuje 50 odsto BDP-a smatra se da je zaduživanje ustaljena praksa.

Hrvatska, koja je članica EU imala je više od 47,5 milijardi dolara duga ili 73,2 odsto BDP-a. Dug Slovenije, takođe članice Evropske unije bio je 38,68 milijardi dolara pre početka pandemije, a to predstavlja više od 66 odsto BDP-a. Nacionalni dug Bosne i Hercegovine merio se prošle godine sa 7,28 milijardi dolara ili 36,72 odsto BDP-a.

Nakon što joj je prošle nedjelje odobrena treća tranša kredita od MMF u iznosu 700 miliona dolara, Ukrajina je po obimu akumuliranog duga prema MMF-u izbila na treće mjesto u svijetu, a ispred nje su Argentina i Egipat.

Stručnjaci nisu sasvim saglasni u procjeni rizika od prekomjernog zaduživanja. Neki vjeruju da to neminovno mora dovesti do povećanja kamata i troškova zaduživanja, što umanjuje ekonomski rast i ulaganja u javni sektor.

Međutim, ovogodišnji izvještaj RBC Wealth Management navodi da su troškovi servisiranja američkog duga smanjeni 2020. godine zahvaljujući niskim kamatama. Pitanje je samo koliko dugo će niske, takozvane nulte kamatne stope, ostati održive, prije svega zbog inflacije. Biznis.rs

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Globalni dug: Prosječno zaduženje po čovjeku 37.500 dolara

    1. N.N.

      A kome smo to duzni?