Capital.ba

STO odlaže ministarsku konferenciju zbog širenja virusa

28.11.2021. / 16:15

ŽENEVA – Neposredno nakon što je vlada Švajcarske uvela nove putne restrikcije zbog bojazni od širenja nove, omikron varijante korona virusa, Svjetska trgovinska organizacija (STO) odložila je ministarsku konferenciju koja je trebalo da počne u utorak.

STO

FOTO: Agencije

Konferencija u sjedištu STO u Ženevi nazvana MC12 trebalo je da se bavi ključnim pitanjima kao što je dugo očekivani sporazum o subvencijama za ribarstvo, koji se smatra glavnim mehanizmom za spriječavanje prekomernog ribolova u morima širom svijeta i rasprava o odustajanju od patenta i druge zaštite intelektualne svojine za vakcine protiv kovid-19, prenosi Rojters.

Ambasadori iz 164 zemlje članice STO složili su se juče da se odloži ova četvorodnevna konferencija nakon što je uvođenjem novih putnih ograničenja u Švajcarskoj potvrđeno da svi učesnici neće moći da prisustvuju, a virtuelni sastanak nije uzet u obzir kao rezervna opcija.

Britanski ambasador Sajmon Menli objavio je na Tviteru fotografiju generalnog direktora STO Ngozija Okonjo-Ivela na podijumu tokom sastanka ambasadora i napisao da je na njoj najavila odlaganje zbog epidemiološke situacije i “nemogućnosti svih delegacija da prisustvuju ovom skupu”.

Na Tviter stranici Kancelarije Evropske unije za međunarodnu trgovinu saopšteno je da je odluka o odlaganju konferencije “teška, ali mudra s obzirom na epidemiološku situaciju”.

Nadležne zdravstvene ustanove u Švajcarskoj su saopštile da svi putnici sa direktnih letova iz južne Afrike, a od petka uveče svi oni koji dolaze iz šireg regiona juga Afrike kao i iz Belgije, Hong Konga i Izraela i drugih mjesta gde je otkrivena omikron varijanta korona virusa, moraju da imaju negativan test na kovid-19 i moraju da provedu 10 dana u karantinu. Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!