Capital.ba

Ford i GlobalFoundries se udružili i počinju proizvodnju čipova

26.11.2021. / 9:00

NJUJORK – Nekada treba uzeti stvari u svoje ruke! Kompanija Ford Motor Company i svjetski proizvođač poluprovodnika, GlobalFoundries, započinju saradnju na proizvodnji čipova. CIlj saradnje jeste da se proizvodnja poluprovodnika na tržištu Sjedinjenih Država poboljša, a potom obezbijedi i dalji izvoz.

Ford

FOTO: Pixabay

Potreba za čipovima u auto-industriji porasla je u poslednjih nekoliko godina, zbog specifičnosti novih tehnologija proizvodnje i porasta proizvodnje elektrifikovanih vozila.

Uzevši u obzir da bi situacija sa nestašicom čipova mogla da potraje godinama, a potom i požar u fabrici Renesas Electronics Corp, Ford je procenio da treba da počne da proizvodi sam. Osim toga, nekoliko Fordovih fabrika je, zbog nedostatka čipova, zatvoreno.

Sporazum između dvije kompanije je neobavezujući, a glavna namjera je da se poboljša dostupnost poluprovodnika u auto-industriji.

U poduhvatu proizvodnje novih čipova, GlobalFoundries sarađuje sa partnerima kao što su Qualcomm, TSMC i drugi.

Zanimljivo je da se GlobalFoundries 2009. godine odvojio od kompanije AMD, postavši četvrti svetski proizvođač poluprovodnika, odmah iza TSMC-a, Samsung-a i UMC-a. Danas proizvodi čipove za AMD, Qualcomm, pa čak i Samsung. Ove godine, kompanija je postala javna, a njen generlani direktor poručio je da je zaliha čipova rasprodata do 2023. godine.

Možda ovaj postupak Forda motiviše druge proizvođače da započnu slične saradnje.   Pcpress

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!