Capital.ba

Bajden nominovao Pauela za drugi mandat na čelu FED-a

23.11.2021. / 9:30

VAŠINGTON – Predsjednik SAD-a Džo Bajden saopštio je da je nominovao dosadašnjeg predsjednika Federalnih rezervi (FED) Džeroma Pauela za drugi mandat na čelu centralne banke.

FED

Džerom Pauel, FOTO: FED

Bajdenova odluka je stavila tačku na višenedjeljne spekulacije na berzi da bi guvernerka u FED-a Lael Brejnard moglao da bude kandidovana za tu funkciju zbog pritiska naprednjaka među demokratama, izvještava CNBC.

Umjesto toga, Brejnardova je predložena za potpredsjednicu borda guvernera, a uveliko se očekuje da ona dobiti zasebnu funkciju potpredsjednika nadzornog tijela koje nadgleda nacionalni bankarski sistem. Kao potpredsjednica za monetarnu politiku, nasljedila bi Ričarda Klaridu, čiji mandat ističe 31. januara 2022.

Kao što sam ranije rekao, ne možemo samo da se vratimo tamo gde smo bili prije pandemije, već moramo da izgradimo još bolju ekonomiju nego što je bila, i uvjeren sam da su predsedavajući Pauel i dr Brejnard fokusirani na držanje inflacije na niskom nivou, na stabilnnost cijena, i na punu zaposlenost koja će učiniti našu ekonomiju jačom nego ikada ranije“, naveo je Bajden u saopštenju.

Nominacija Pauela sada ide u Senat na odobrenje.

Bajden je u obrazloženju odluke pohvalio Pauelovu politiku FED-a za „odlučno” djelovanje u prvim danima pandemije.

FED je tada donio niz programa kreditiranja bez presedana, istovremeno smanjivši kamatne stope skoro na nulu, i uveo mjesečni program kupovine obveznica.

Predsjedavajući Pauel je obezbjedio čvrsto vođstvo tokom perioda izazova bez presedana, u kojem su se desili najveći ekonomski pad u modernoj istoriji i napadi na nezavisnost Federalnih rezervi“, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dodaje se da je tokom tog vremena i Lael Brejnard imala vodeću ulogu u FED-u radeći zajedno sa Pauelom kako bi se podržao snažan ekonomski oporavak SAD.   Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!