Capital.ba

Brutalan obračun sa šumokradicama – Na sudu zbog 13,80 KM

09.11.2021. / 15:03

JAJCE – U BiH bespravno su posječene velike količine šume bez da za to iko odgovora, a isto je i sa drugim oblicima kriminala. Ali, ipak vidimo da na sudu završe građani sa sitnim prekršajima.

FOTO: Jajce-online.com

Danas se na Opštinskom sudu Jajce održava usmeni pretres Ahmetu Nešustu (66) iz Kruščice koji se tereti zbog počinjenog prekršaja – samovoljnog prisvajanja drvne mase.

Samovoljno prisvajanje drvne mase znači da je Jajčanin na svom traktoru vozio nešto više od pola kubika drva. Šumar Mirsad Redžić uredno mu je za to napisao kaznu koju je zaslužio, jer je bespravno posjekao drveće i prouzrokovao štetu od 13,80 KM. Prema tvrdnjama sa suda, Nešustu su drva trebala za kućnu upotrebu, a kućna upotreba bi trebala značiti, grijanje porodice.

FOTO: Jajceo-nline.com

Jajčanin je za svoj čin kažnjen prekršajnim nalogom.

Prekršaj koji je načinjen trebao je biti riješen jednostavnije, pogotovo ako smo svjesni da je BiH po ilegalnoj sječi šume prva zemlja u Evropi. BiH je prema nekim istraživanjima posljednja zemlja u Evropi kada je u pitanju zaštita šuma.

Nepostojeće zakonske odredbe godinama su dozvoljavale da se taj resurs eksploatiše kako ne treba, legalno i nelegalno. Stotine hiljada stabala u BiH prosjeku se nelegalno, no ono Ahmetovo je očito posebno teško.    N1bih

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!