Capital.ba

Srpska se zadužuje osam miliona KM za izmirenje ratne štete

26.10.2021. / 16:30

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske emitovaće obveznice u iznosu od preko 8,1 miliona maraka kako bi nastavila sa izmirenjem obaveza po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale za vrijeme rata.

kamate

Izvor: Nezavisne novine

Vlada RS je prošle sedmice odlučila da ide u emisiju obveznica radi regulisanja dijela unutrašnjeg duga po osnovu pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja kojima je priznato pravo na naknadu štete nastale u periodu ratnih dejstava od maja 1992. godine do juna 1996. godine.

„Republika Srpska emituje obveznice u iznosu od 8.150.169 KM, koji čini iznos neizmirenih obaveza utvrđenih verifikovanjem obaveza iz pravosnažnih sudskih odluka i vansudskih poravnjanja“, navedeno je u Odluci Vlade.

Emitovaće se dugoročne obveznice sa kamatnim prinosom (kuponom), neograničeno prenosive, u dematerijalizovanom obliku, na ime, a nominalna vrijednost jedne obveznice je jedna marka.

Emisija je planirana za 5. novembar, a rok dospijeća je 13 godina, period odgode isplate glavnice je tri godine i uračunat je u rok otplate.

Kamatna stopa je fiksna i iznosi 1,5 odsto godišnje.

Sredstva za izmirenje obaveza po ovoj emisiji obezbjeđuju se iz Budžeta RS, a Republika Srpska može u bilo koje vrijeme otkupiti obveznice po bilo kojoj cijeni na tržištu ili na drugi način.

U prethodnih četrnaest emisija obveznica RS za izmirenje potraživanja po osnovu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih dejstava od 20. maja 1992. do 19. juna 1996. godine, Republika Srpska je emitovala ukupno 442.990.808 KM.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!