Capital.ba

Da li se sprema prodaja BH Telecom-a?

21.10.2021. / 8:00

SARAJEVO – Turski operater Turkcell ponovo je u igri za kupovinu BH Telecoma i to u omjeru većem od 51 posto, saznaje Voice.

FOTO: BH Telecom

Pregovori s turskim zvaničnicima, prema navodima izvora, aktualizovani su uoči pandemije koronavirusa, potom stopirani i trenutno se priprema aranžman po kojem bi se Turkcellu dao većinski paket.

U ovoj priči o prodaji BH Telecoma pojavila se još jedna strana, a sastanak početkom novembra koji treba biti održan u Sarajevu s čelnicima Vlade FBiH sve su prilike da će odrediti u kojem pravcu će vlasti ići u ovom procesu, mada su Turci favoriti. Procedura prodaje ne može se brzo odvijati“, kaže izvor.

Podsjećamo, mediji su objavili da je još 2015. godine Turska na stol stavila ponudu u iznosu od 1,2 milijarde KM za kontrolni paket akcija BH Telecoma, iako su još i ranije njemačke kompanije nudile dvije milijarde KM.

Turkcell je htio na BiH tržište i 2013. i 2014., ali tadašnja vlast nije bila spremna na prodaju ove državne firme. Turska štampa pisala je da Turkcell “izbliza prati rad sarajevskog BH Telecoma”.

Nekada najprofitabilnija kompanija u većinski državnom vlasništvu čiji je osnovni kapital podijeljen na dionice, od kojih je oko 90 posto vlasništvo Federacije BiH, a 10 posto vlasništvo PIF-ova (privatizacijskih investicionih fondova) i malih dioničara, već godinama kaska za konkurencijom na tržištu.     Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!