Capital.ba

Za pet godina otpisano skoro 310 miliona KM poreza 

21.10.2021. / 17:45

BANJALUKA – Poreska uprava Republike Srpske je samo u prvih devet mjeseci ove godine otpisala 10,2 miliona maraka potraživanja od poreskih obveznika, dok je u proteklih pet godina otpisala 309,2 miliona KM potraživanja.

potraživanja

izvor: Nezavisne novine

Kako su za portal CAPITAL kazali u Poreskoj upravi većina ovih potraživanja odnosi se na poreske obveznike u kojima je okončan stečajni postupak. 

“Od ukupnog iznosa otpisanih potraživanja u prvih devet mjeseci ove godine, na poreske obveznike u kojima je okončan stečajni postupak odnosi se 8,1 miliona KM, dok je po drugim osnovama otpisano 2,1 miliona maraka”, istakli su u Poreskoj upravi

Kako su pojasnili, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju tog postupka i isto postane pravosnažno, Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika. 

Navode da se najveći iznos otpisanih potraživanja u ovoj godini odnosi na obveznike, a u kojima su okončani stečajni postupci i to “Transport Vihor” iz Bratunca kojem je otpisano 2,6 miliona KM, “KTK Alhosu” iz Sokoca otpisano je oko million maraka, a “Vodovodu i kanalizaciji” Rogatica 685.941 KM.

Kako dodaju, od početka 2016. pa do kraja 2020. godine Uprava je otpisala ukupno 309,2 miliona KM, od čega se 275,2 miliona maraka odnosi na potraživanja u kojima je okončan stečajni postupak. 

“Napominjemo da Poreska uprava na osnovu Zakona o poreskom postupku RS donosi rješenje o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika, nakon što stečajni sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju stečajnog postupka i isto postane pravosnažno”, podsjetili su u Upravi. 

Stojanović: Otpis potraživanja nakon iscrpljivanja svih mogućnosti

Profesor na Ekonomskom fakultetu Univertziteta u Istočnom Sarajevu Aleksandar Stojanović u izjavi za CAPITAL navodi da Poreskoj upravi, nakon što se okončan stečajni postupak kod određenog poreskog obveznika ne preostaje ništa drugo nego da otpiše potraživanja. 

“Takva potraživanja su definitivno nenaplativa. Poreska uprava nema drugi izbor nego da ih otpiše i ona otpisuje potraživanja kada iscrpi sve mogućnosti za naplatu”, pojasnio je Stojanović.

CAPITAL: Bojana Ninković

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!