Capital.ba

Gradska uprava tvrdi da je UKC nezakonito dobio dozvolu za garažu

21.10.2021. / 13:35

BANJALUKA – Grad Banjaluka traži od republičkog inspektorata da ispita građevinsku dozvolu koju je Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske dobio od resornog ministarstva za svoju parking garažu vrijednu 35 miliona maraka.

garaža ukc

Foto: Capital

Kako su poručili, UKC je dobio dozvolu, a nije uplatio gradu 1,77 miliona maraka po osnovu naknade za gradsko građevinsko zemljište što, kako tvrde, po zakonu nije moguće.

U dopisu koji je Gradska uprava uputila Republičkoj upravi za inpekcijske poslove navodi se da je Zakonom o uređenju prostora i građenju definisano da je investitor dužan da prije dobijanja građevinske dozvole plati rentu i naknadu za uređenje građevinskog zemljišta.

Istim Zakonom je propisano da se investitoru ne može izdati građevinska dozvola dok se ne dostavi dokaz o plaćanju utvrđene naknade.

Naknada do danas nije plaćena, odnosno plaćanje iste nije obezbijeđeno niti jednom finansijskom mjerom obezbjeđenja kako je to predviđeno Ugovorom”, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Dodali su kako je u procesu izdavanja građevinske dozvole nadležno Ministarstvo kao dokaz o plaćenim naknadama, odnosno obezbjeđenju plaćanja naknada prihvatilo Zaključak Vlade Republike Srpske kojim se garantuje da će investitor finansirati i izgraditi komunalnu infrastrukturu koja je neophodna za funkcionisanje objekta.

Međutim, kako poručuju taj Zaključak nema karakter bankarske garancije i ne predstavlja dokaz o plaćenim naknadama.

Treba istaći da je nadležno Ministarstvo izdalo građevinsku dozvolu suprotno odredbi Člana 73. i 75. Zakona o uređenju prostora i građenju”, zaključili su oni.

Podsjećamo, portal CAPITAL je prije nekoliko dana otkrio kako UKC nije platio naknadu za gradsko građevinsko zemljište te da uprava na sve načine pokušava da ovu obavezu ospori.

Tako su Ustavnom sudu podnijeli apelaciju preko koje su pokušali da ospore regulacioni plan kojim je obuhvaćena parking garaža i to u dijelu koji se odnosi na obračun plaćanja rente.

Naime,  iz UKC-a smatraju kako bi naknada trebala da bude utvrđena po kvadratu korisne površine, a ne u bruto iznosu, kako je to obračunato UKC-u u ovom slučaju.

Takođe gradnju garaže pokušali su da predstavi kao projekat u službi zdravstva i obrazovanja, zbog čega smatraju kako bi ova zdravstvena ustanova trebala biti izuzeta iz plaćanja.

Međutim, Ustavni sud RS ih je odbio proglasivši se nenadležnim za apelaciju.

Podsjećamo, uprava ove zdravstvene ustanove je uz podršku Vlade Republike Srpske prošle godine u jeku pandemije krenula u projekat izgradnje garaže.

Objekat će se se sastojati iz dvije cjline. Najveći dio čini garaža, namjenjena za rješavanje saobraćajnog kolapsa zbog brojnih automobila na ulicama i trotoarima ispred Kliničkog centra na Paprikovcu.

U preostalom dijelu planirani su poslovni sadržaji, poput objekata za trgovinu i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, ali to će biti potrebno obezbijediti dodatni novac pored sadašnjih 35 miliona maraka za garaže.

CAPITAL: D.T.

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!