Capital.ba

Otvoren stečaj u firmi Tegeltijinog zeta

21.10.2021. / 12:52

ISTOČNO SARAJEVO – Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu otvorio je stečaj u preduzeću „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp), nakon što je privremeni stečajni upravnik Vlado Simović utvrdio da je ono platežno nesposobno i prezaduženo, sazanje CAPITAL.

stečaj

Foto: Agencije

Riječ je o preduzeću koje je 2014. godine osnovano na imovini „Energoinvest Rasklopne opreme“ (RAOP), a u vlasništvu je Milana Keserovića, zeta predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Na ročištu za utvrđivanje uslova za stečaj, koje je održano početkom sedmice, privremeni upravnik je naveo da je „EeOp“ duže vrijeme u teškoj platežnoj nesposobnosti i veoma zadužen.

„Ukupne obaveze su mnogo veće od obrtne imovine, a preduzeće je u prošloj godini poslovalo sa gubitkom od 237.346 KM. Ovakvi podaci ukazuju na zaključak da ’EeOp’ ne može obavljati svoju registrovanu djelatnost“, naveo je Simović u izvještaju.

Simović je naveo da su ispunjeni uslovi za stečaj, a sud je donio rješenje o otvaranju stečajnog postupka, te imenovao Simovića i za stečajnog upravnika.

„Ročište za ispitivanje prijava potraživanja zakazano je za 28. decembar“, kazali su za CAPITAL u Okružnom privrednom sudu u Istočnom Sarajevu.

Stečajni upravnik za CAPITAL kaže da će se tek nakon što povjerioci prijave svoja potraživanja znati koliko tačno firma duguje. Prema onome što je do sada vidio dužna je Poreskoj upravi RS, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, radnicima kao i nekim bankama.

„Niko nema hipoteku jer firma nema nikakve imovine. Sva imovina je na banjalučkoj firmi ’Elektroinženjering’, koja je osnivač ’EeOp’-a  i oni na ovaj način žele da je likvidiraju. Vidjećemo kakav će biti stav povjerilaca na ispitnom ročištu“, kazao je Simović.

Samo Poreskoj upravi RS ovo preduzeće duguje milion KM.

Okružni privredni sud u Istočnom Sarajevu pokrenuo je početkom prošlog mjeseca postupak za utvrđivanje uslova za otvaranje stečaja u Keserovićevom preduzeću.

Prijedlog za stečaj prethodno je podnio direktor Mladen Tešanović uz obrazloženje da su prestali uslovi za obavljanje djelatnosti zbog platežne nesposobnosti.

Imovinu bivšeg RAOP-a 2013. godine kupili su ruski investitori preko preduzeća “Elektroinženjering” Banjaluka, čiji je direktor bio Tegeltijin zet Milan Keserović.

„Elektroinženjering“ je zatim na imovini RAOP-a formirao novo preduzeće pod nazivom „Energoinvest – Elektroenergetska oprema“ (EeOp).

Rusi su se nakon nekog vremena povukli, a vlasnik „Elektroinženjeringa“ prije dvije godine postao je Keserović.

CAPITAL je još prije dvije godine pisao da je imovina bivšeg RAOP-a potpuno devastirana, a zidovi hala porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene.

O privatizaciji RAOP-a u intervjuu CAPITAL-u govorio je i ruski investitor koji tvrdi da je kroz taj proces iz nekadašnjeg giganta „izvučeno“ 280 miliona maraka, te da o tome istragu vode i institucije Rusije.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojević

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!