Capital.ba

U Tuzli se proizvode kućice na točkovima za američko tržište

19.10.2021. / 9:30

TUZLA – Tim stručnjaka iz Tuzle je kroz kompaniju Wilderwise BH dizajnirao i počeo proizvoditi kuće na točkovima za zaljubljenike u Tiny House Movement, arhitektonski i društveni pokret sićušnih kuća, koji potiče život na manjem prostoru, izvještava Al Jazeera Balkans.

Wilderwise BH

FOTO: Wilderwise BH

Ideja je nastala kao freelance posao kada se sadašnji direktor kompanije Mirza Mešanović javio na oglas na platformi Uppwork“, prisjeća se Senand Kasumović iz ove kompanije. Projektu su se brzo priključili Mirza Spahić i Azrina Delić koji su počeli sa razradom koncepta i prvim crtežima.

Nakon početnog ispitivanja snaga i dokazivanja potencijala tima iz BiH, naša firma majka Wilderwise Inc. iz SAD-a krajem 2019. godine odlučuje da osnuje firmu u BiH koja će osim inženjeringa bi zadužena i za proizvodnju kuća na točkovima. Tokom 2020. i 2021. rastemo na ukupno šest uposlenih i realizujemo izradu, a prva kuća je otpremljen za SAD početkom septembra“, dodaje on.

FOTO: Wilderwise BH

Kućica u svojoj punoj, rasklopljenoj verziji ima dovoljno prostora da zahvaljujući stručnosti bh. inženjera i majstora ponudi sve ono što veće stambene jedinice imaju.

Ono što bosanskohercegovački proizvod razlikuje od konkurencije jeste dodatni sprat.

To je upravo naš as u rukavu“, s ponosom govori sagovornik Al Jazeere.

Kako pojašnjava, kućica dizajnirana i napravljena u BiH je u sklopljenom stanju pogodna za vožnju, nalik na klasične prikolice. Međutim, kada vlasnici dođu na željenu lokaciju, mobilna kućica iz Tuzle se pomoću pomičnog krova pretvara u “dvospratnicu” sa 30-ak kvadratnih metara korisnog prostora.

Iako mnogima to zvuči malo, upravo zaljubljenici u projekt Tiny Houses smatraju da je to dovoljno za sretan i slobodan život.

Iako pripadaju pokretu Tiny House, Wilderwise kuća osim dnevnog boravka te kuhinje sa punim setom uređaja, nudi i tuš, kupatilo i toalet, a ujedno pruža i mogućnost spavanja u pravom, velikom krevetu.

Pored toga, ove kuće imaju i potpuno funkcionalnu radnu sobu, što je pogotovo bitno u vrijeme kada sve više ljudi radi od kuće umjesto iz ureda.

Cijena ovakvih kuća ide od 80.000 dolara pa naviše.

FOTO: Wilderwise BH

Jedna od ideja vodilja pokreta ‘sićušnih kuća’ jeste i zaštita okoline i Majke prirode, a s povećanom sviješću o racionalizaciji i optimizaciji resursa, koja je sve bitniji faktor mlađim generacijama, ključno je dobiti više uz manje potrošnje.

I timu Wilderwise BH te ideje bliske, stoga je posebna pažnja data ne samo dizajnu kompaktnog, modernog i funkcionalnog životnog prostora već i energetskoj efikasnosti.

Ono na šta su posebno ponosni u ovoj kompaniji jeste da je veći dio projekta zasluga bosanskohercegovačkih stručnjaka. Kako kaže Kasumović, ideja jeste nastala u SAD-u, ali najveći dio razrade i projektiranja je podnio tim iz Tuzle.

Što se tiče budućnosti kompanije iz Tuzle, Kasumović navodi da je prvi cilj zadovoljiti potrebe tržišta SAD-a, nakon čega će mobilne kuće učiniti dostupnim za domaće i tržište Evropske unije.     Al Jazeera Balkans

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!