Capital.ba

Pandemija gasi sve veći broj firmi u BiH (SPISAK)

18.10.2021. / 17:12

BANJALUKA – Ukupno 150 firmi u BiH zatvoreno je ili je pokrenut proces njihovog gašenja u posljednjih manje od mjesec dana, pokazuju zvanični sudski podaci. Broj preduzeća u kojima je pokrenut ili zaključen likvidacioni ili stečajni postupak značajno je veći u odnosu na mjesec ranije.

korona firme

FOTO: Capital

U Republici Srpskoj su, od 21. septembra do 14. oktobra ove godine, likvidirana 22 privredna subjekta, u 16 ih je otvoren stečajni postupak, a u sedam zaključen stečaj. Samo u jednom slučaju stečajni postupak je obustavljen, a u jednom je likvidacioni postupak u toku.

U FBiH je, od 22. septembra do 15. oktobra, u 36 firmi otvoren likvidacioni postupak, a u 38 zaključen. Što se tiče stečaja, u FBiH je otvoreno 13 stečajnih postupaka, a zaključeno devet. U četiri slučaja odbijen je prijedlog za stečaj, a u jednoj firmi je obustavljena likvidacija.

U Brčko Distriktu je zaključen jedan likvidacioni postupak i firma je brisana iz registra.

Spisak firmi koje su ugašene ili su u procesu gašenja možete vidjeti u nastavku:

U Privrednoj komori Republike Srpske kažu da je sigurno da određeni računi i kriza uzrokovana pandemijom virusa korona sada dolazi na naplatu.

„Iako značajan dio privrede bilježi rast, ima onih koji su do sada uspijevali da se bore sa krizom, ali koje je pandemija iscrpila i ne mogu više da prevaziđu probleme i izmire potraživanja. To je jedan od razloga zbog kojeg dolazi do gašenja privrednih subjekata“, istakao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore.

Dodao je i da Komora, po pitanju uslova poslovanja, predlaže niz mjera prema Vladi za budući Program ekonomskih reformi, a koje se tiču rasterećenja, stvaranja boljih uslova poslovanja i kako bi preduzeća jačala konkurentnost i prevazišla probleme uzrokovane pandemijom virusa korona.

Portal CAPITAL objavio je prije mjesec dana da je likvidirano 69 firmi, a pred gašenjem još 30.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!