Capital.ba

UKC izbjegava da plati gradu 1,77 miliona KM naknade

18.10.2021. / 15:31

BANJALUKA – Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske na čelu sa direktorom Vladom Đajićem izbjegava da plati Banjaluci naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u iznosu od 1,77 miliona maraka, a koja se odnosi na parking garažu koja se gradi u blizini UKC-a, i čija je vrijednost 35 miliona maraka.

garaža ukc

Foto: Capital

Naime, iz Gradske uprave Banjaluka za CAPITAL kažu kako je još prije godinu dana obračunata naknada, ali da uplate i dalje nema.

Kažu da je do dobijanja građevinske dozvole, UKC bio u ugovornoj obavezi da uplati novac ili da priloži bankarsku garanciju. Međutim, tvrde oni, resorno ministarstvo je UKC-u dalo dozvolu, a grad i dalje čeka na svoje pare.

“S obzirom na činjenicu da Investitor nije izvršio svoje obaveze, a pribavio je rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, kojim je odobrena izgradnja prve faze parking garaže suprotno Ugovoru, ovaj organ je pozvao Investitora da u ostavljenom roku dostavi jedan od oblika finansijske mjere obezbjeđenja do konačnog obračuna, kada će obračunata naknada biti umanjena za troškove opremanja gradskog građevinskog zemljišta i uplaćena razlika naknade”, kazali su nam iz Gradske uprave.

Sa druge strane, Đajić na sve načine pokušava da, ako ne uspije izbjeći plaćanje, makar umanji visinu naknade.

Tako je on pokušao preko Ustavnog suda Republike Srpske da ospori regulacioni plan kojim je obuhvaćena parking garaža i to u dijelu koji se odnosi na obračun plaćanja rente.

Naime, u apelaciji koju je podnio sudu, on smatra kako bi naknada trebala da bude utvrđena po kvadratu korisne površine, a ne u bruto iznosu, kako je to obračunato UKC-u u ovom slučaju.

Takođe on je gradnju garaže pokušao da predstavi kao projekat u službi zdravstva i obrazovanja, zbog čega je smatrao kako bi ova zdravstvena ustanova trebala biti izuzeta iz plaćanja.

Međutim, Ustavni sud RS ga je odbio proglasivši se nenadležnim za apelaciju.

Kada će UKC izmiriti svoje obaveze nije poznato. Pitanja koja se na to odnose poslali smo još prošlog mjeseca, ali odgovora nije bilo.

Podsjećamo, uprava ove zdravstvene ustanove je uz podršku Vlade Republike Srpske prošle godine u jeku pandemije krenula u projekat izgradnje garaže.

Objekat će se se sastojati iz dvije cjline. Najveći dio čini garaža, namjenjena za rješavanje saobraćajnog kolapsa zbog brojnih automobila na ulicama i trotoarima ispred Kliničkog centra na Paprikovcu. U preostalom dijelu planirani su poslovni sadržaji, poput objekata za trgovinu i ugostiteljstvo, odnosno trgovački centar i hotel, ali to će biti potrebno obezbijediti dodatni novac pored sadašnjih 35 miliona maraka za garaže.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!