Capital.ba

Austrija:Mrežni operateri se pripremaju za “blekaut”

15.10.2021. / 11:23

BEČ – Rizik za duži i širi nestanak električne energije, takozvani “blekaut”, prema mrežnim operaterima u Austriji narednih godina biće sve veći.

blekaut

FOTO: Pixabay

Prelazak na nove izvore energije su, kada je riječ o bezbjednosti snabdjevanja, najveći izazov, navedneo je na forumu o bezbednosni snabdevanja električnom energijom.

Ministarstvo odbrane je procijenilo rizik od “blekauta” u Austriji, u aktuelnom izvještaju, veoma visokim, prenio je Joanes Cimerberger, direktor operatera “Linc Štrom”.

Ukazao je da je do poremećaja u evropskoj mreži i “blekauta” došlo početkom godine na jugoistoku Evrope, kada je ispadanje jednog postrojenja u Hrvatskoj došlo do šireg poremećaja u snabdjevanju strujom u dijelovima jugoistočne Evrope.

Nestanak struje se dogodio, kaže Cimerberger, u roku od svega 43 sekunde.

To ide tako brzo da čovjek ne može da preduzme odgovarajuće mjere“, objasnio je on.

U Austriji, naveo je, pokazalo se da postoje bezbjednosni mehanizmi koji su dobro odreagovali, pa je mreža stabilizovana za samo jedan sat.

Zadatak operatera u narednim godinama biće prije svega da se pripremi za mogući “Blekaut” sa ciljem sprječavanja šireg nestajanja struje, rečeno je na Forumu.

U Austriji se vježba redovno slučaj “blekauta “, i preduzimaju druge mjere, kao što je obuka osoblja.

Cimerberg ukazuje da će u budućnosti biti potrebno dodatno finansiranje kako bi se osigurala bezbjednost u snabdjevanju energijom.

Direktor “Viner nece” Tomas Maderbaher kaže da je neophodno upostaviti kapacitete kojim bi se moglo upravljati, a obnovljivi izvori nemaju te mogućnosti, zbog čega se još uvijek moraju koristiti fosilni izbori.

Važno je da se prilikom prelaska na obnovljive izvore pripazi da postoji i dalje kapacitet kojim se može upravljati. Neophodan je postepeni prelazak“, objasnio je on.

Tanjug

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!