Capital.ba

Javni dug Albanije 85 odsto BDP-a

28.09.2021. / 9:30

TIRANA – Krajem prve polovine godine, budžetski deficit Albanije dostigao je oko 2 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) ili oko 29 milijardi leka, a javni dug oko 85 posto BDP -a.

FOTO: Pixabay

U posljednjih pet godina javni dug povećan je za 1,6 milijardi evra samo od evroobveznica, koje su uglavnom služile za otplatu prethodnih dugova.

To su podaci koje Centralna banka Albanije navodi u svom posljednjem izvještaju, podsjećajući vladu još jednom na pažnju koju mora pokazati rastu duga, koji se bliži iznosu od 100 posto BDP -a.

Albanska vlada imala je dobre rezultate u smanjenju javnog duga od 2015. godine, ali potres 26. novembra 2019. prisilio je državu da se zadužuje u inostranstvu za finansiranje programa obnove, dok je pandemija Covid-19 natjerala vladu da troši novac za pomoć privredi u uslovima lockdowna.

Albanija također ima vrlo visok nivo domaćeg duga, koji uključuje novac izdavanjem trezorskih zapisa i obveznica, a prema ministarstvu finansija doseže 110 milijardi leka.

Predstavljajući vladin program “Rama3”, premijer Edi Rama obećao je da će smanjiti javni dug na 60 posto BDP-a u četverogodišnjem mandatu.   Indikator.ba

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!