Capital.ba

Agencija povećanjem provizije sprečava nelegalne isplate

27.09.2021. / 15:50

BANJALUKA – Agencija za osiguranje Republike Srpske povećala je provizije zastupnicima u osiguranju od autoodgovornosti sa 15 na 27 odsto, kako bi pokušala da spriječi društva da te provizije sami nelegalno povećavaju.

provizije

FOTO: Agencije

Ova novina predviđena je izmjenama Pravilnika o međusobnim odnosima zastupnika u osiguranju i društava za osiguranje i ograničenju provizije zastupnika koje je donio Upravni odbor Agencije.

Izmjene pravilnika na snagu stupaju iduće sedmice.

Udruženje društava za osiguranje RS proteklih godina je upozoravalo da su pojedina društva davala zastupnicima veće provizije, koje su oni zatim prebacivali osiguranicima u vidu nelegalnih popusta prilikom registracije vozila.

Predsjednik Upravnog odbora Agencije za osiguranje RS Goran Račić rekao je danas za CAPITAL da su ove izmjene donesene kako bi se provizije zastupnika vratile u legalne tokove.

„Analize i zahtjevi sa tržišta su govorili da su postojeće provizije bile neadekvatne i da su one u stvarnosti na tržištu bile mnogo veće. Na ovaj način željeli smo to da stavimo u legalne okvire. Želimo da provizije koje su se, prema našim saznanjima, isplaćivale na neke druge načine legalizujemo i da to bude u okviru formalnih pravilnika i uputstava“, rekao je Račić.

On je istakao da ne očekuje da će ovo riješiti pitanje nelegalnih popusta, ali da je značajno jer će dio nelegalnog poslovanja društava prebaciti u legalne tokove.

„Borba sa nelegalnim popustima će ići i dalje, ali ovo je sigruno dosta značajno jer će se dio nelegalnog poslovanja prebaci u legalne okvire“, kazao je on.

Аnalitičar iz oblasti osiguranja Ognjen Aleksić kaže da će, sjedne strane, povećanje provizije doprinijeti transparentnosti poslovanja osiguravajućih društava, dok, s druge strane, može dovesti do većeg interesa za registrovanje zastupnika u osiguranju.

„Osiguravajućim društvima odgovara da taj trošak koji je uvijek bio 30 ili više plate na legalan način i da se u strukturi njihovih troškova ne pojavljuju neki izmišljeni troškovi marketinga, zakupa i slično. S druge strane, ima mnogo licenciranih zastupnika na tržištu osiguranja, ali se nisu registrovali za obavljanje djelatnosti. Povećanje ove provizije trebalo bi biti stimulativno i za te ljude da se registruju, jer je ovo sada legalan procenat koji im daje mogućnost da zarade više“, kaže Aleksić.

U osiguravajućim kućama takođe pozdravljaju odluku Agencije, uz napomenu da je ovo dobar početak sređivanja stanja na tržištu osiguranja auto-odgovornosti, ali je potrebno povući još poteza da bi se iskorijenilo „pranje novca“ i ubacivanje gotovine iz drugih djelatnosti za davanje nelegalnih popusta.

CAPITAL: Marina Čigoja Ljubojevć

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Agencija povećanjem provizije sprečava nelegalne isplate

    1. Otvoreni Poziv

      Javno pozivam sve koji imaju ili su imali problema sa MKO) da to ovdje javno iznesu.
      Svoj problem i MKO sa kojom su taj problem imali.
      Možda će se ovdje javiti stručnjaci da im daju besplatan prani sabjet

    2. reosiguranik

      Mislim da se ovim odstupa od suštine osiguranja a samo pomaže društvima koje nemaju povezane firme da prave manje prekršaje. Sama riječ “fond za štete” određuje način upravljanja i korišćenja sredstava. Šta bi bilo da uprava privatnog penzijskog fonda odluči da sebi poveća platu na teret fonda za penzije i to prođe bez problema. Ako se poveća provizija na 27% neto to je u brutu 43,3% od ukupne premije a to je već duboko zadiranje u fond za štete. Niko se ne bavi isplatom šteta već samo uzimanjem od premije što je skroz obrnuto od suštine osiguranja- da oštećeni može naplatiti štetu.
      Jedna polisa osiguranja se napiše za pola sata sa svim peripetijama oko uplatnica i sl. Polisa u prosjeku košta 300 KM pa prodavač zaradi za pola sata 75 KM i neka napravi 4 polise dnevno to je dnevna neto plata 300 KM puta 22 radna dana 6.600 KM. I da radi pola radnog vremena, znači aktivno radi JEDAN SAT DNEVNO zaradi 3.300 KM.
      Ja ne znam zašto ljudi idu u Njemačku kad se ovdje može lijepo zaraditi i to legalno? bojim se da ćemo još za koji mjesec ili godinu ići kod prodavača osiguranja da nam oni isplaćuju štete jer osiguravajuća društva neće imati novca u fondovima? Možda je to demokratski i tako treba samo što običan čovjek to ne razumije :)

      • DP

        Ne znam baš koja je to računica, lijepo zvuči kad se čita tako i olako stave brojevi.
        A opis ovog posla pogotovo. Pise na Vašem profilu Reosiguranik, tako da tu računicu mogu uzeti samo oni koji žive i rade u većim sredinama, i oni koji sjede uglavnom u foteljama. Velika većina u osiguranju nema toliku zaradu, a da ne pričamo o tome koliko se trči po terenu da svima udovoljiš i budeš konkurentan. Nije samo kucanje sat vremena polisa i priprema papira u vlastitoj kancelariji, da je tako lako svi bi radili ovaj posao. Znam lično mnoge ljude koji su tako razmišljali, ulazili u posao osiguranja pa su ipak otišli u Njemačku prati čaše.
        Ja sam se izborio, ali sad molim Boga da dođem do Vaše računice.
        Lijep pozdrav!!!

      • NIKO

        Već godinama idem direktno i uzmem sebi tih 30 posto . Osiguravajuce kuce su same sebi skočile u stomak kad su dali toliki procenat mesetarima koji umjesto da rade za platu kao u svim normalnim drzavama, njihovim popustom uzimaju njihove musterije dajući im 10 posto nizu cijenu od one koju daju osiguravajuce kuce.Da mup provjeri prilikom registracije vozila ljude koji registruju vise od 1 vozila dnevno našli bi bar polovinu njih koji se vode na birou i nisu nikad uplatili fondu ni marke za doprinose .

        • reosiguranik

          Bravo Niko, to je suština problema

    3. pipin mali

      Ovo znači samo jedno ….. premija AO može biti niža barem 10-15 % … ali bolje da se pare vrte preko zastupnika …