Capital.ba

Mizernim subvencijama vlast pokušava opravdati poskupljenje struje

21.09.2021. / 14:30

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske obećala je kako će najsiromašnije građane i domaćinstva u Srpskoj zaštiti od budućih poskupljenja struje tako što će im obezbjediti subvencije i dati status energetski zaštićenih kupaca. Međutim, Uredba koja ovih dana treba da bude usvojena pokazuje kako će samo rijetki ispuniti rigorozne uslove da bi dobili nekoliko maraka pomoći, a to će vlasti poslužiti kao opravdanje za planirano povećanje cijene električne energije.

zaštićeni kupac

FOTO: Pixabay

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite spremilo je Uredbu kojom se definiše pojam energetski zaštićenog kupca te uslovima, postupku i kriterijumima za sticanje tog statusa.

Njome će najsiromašniji građani u Republici Srpskoj uskoro dobiti subvencije za električnu energiju koje će se kretati od pet do 30 maraka u zavisnosti od imovinskog stanja, broja članova u domaćinstvu i ukupnih mjesečnih prihoda.

Prema Uredbi, status energetskog zaštićenog kupca imaće socijalno ugroženi potrošači kojima je utvrđen taj status, ali i domaćinstvo čijem bi članu obustavom isporuke električne energije bio ugrožen život ili zdravlje.

Takođe ovaj status se može priznati i onima koji su potpuno zavisni od pomoći i njege drugogog lica, stariji od 65 godina te korisnici prava na dječiji dodatak.

Status će utvrđivati nadležni Centar za socijalni rad kojem je otvoren prostor da rješenja donosi i po službenoj dužnosti.

Međutim, uslovi su poprilično rigorozni.

Tako na primjer, domaćinstvo sa jednim članom ne može ostvariti pravo na subvenciju ako njegovi prihodi prelaze 40 odsto od prosječne plate u Republici Srpskoj, što je u ovom slučaju oko 400 maraka.

Status energetskog kupca još teže će ostvariti domaćinstva sa šest i više članova, jer prema Uredbi njihovi ukupni prihodi ne smiju biti manji ili jednaki prosječnoj plati u Srpskoj.

Količina struje koja će se subvencionisati, takođe zavisi od broja članova u domaćinstvu. 

 

Ono što je takođe ograničeno jeste i potrošnja. Tačnije propisani su okviri u kojima će se ona subvencionisati.

Tako će onima koji ostvare pravo na subvenciju ona biti umanjena ako budu trošili četverostruko više od onog koliko im je subvencionisano, ili će im biti oduzeta ako budu potrošili šest i po puta više struje od iznosa subvencije.

Pojednostavljeno, ako je potrošaču od Vlade odobrena mjesečna subvencija od deset konvertibilnih maraka, ona će biti umanjena ukoliko bude trošio preko 40 maraka struje ili mu se subvencija neće uopšte obračunati ako potroši više od 65 KM.

Iz resornog ministarstva podsjećaju kako je donošenje ove Uredbe predviđeno novim Zakonom o električnoj energiji koji je na snazi od 1. januara ove godine.

Nema subvencije za nezaposlene borce i RVI

Zanimljivo je da su pojedini članovi radne grupe koja je radila na kreiranju ove uredbe tražili da se subvencionisana struja omogući i nezaposlenim borcima prve kategorije, ratnim vojnim invalidima i civilnim žrtvama rata, penzionerima sa najnižim penzijama i višečlanim porodicama, ali im to nije uvaženo.

Smatramo da će Uredba imati značajnije efekte ako se istom obezbijedi veći iznos subvencije električne energije najugroženijim kategorijama stanovništa, nego da se subvencija obezbijedi većem broju lica u manjim iznosima“, stav je Vlade Republike Srpske.

Podsjećamo, direktor Elektroprivrede Republike Srpske je u februaru ove godine tvrdio sasvim suprotno.

Napravićemo pravilnik da se definišu koji to građani imaju status zaštićenog kupca. Imamo instrukciju od Vlade da tu moraju biti obuhvaćeni nezaposleni borci prve i druge kategorije, penzioneri sa najnižom penzijom“, kazao je tada Petrović.

Inače, procjena je kako će za subvenciju struje najsiromašnijima godišnje biti potrebno obezbjediti 12 miliona maraka iz budžeta ili drugih izvora, ali to će biti brzo nadoknađeno povećanim prihodima kada dođe do planiranog poskupljenja električne energije.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.capital.ba
Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!